Erişilebilirlik

Bush, Rusya'dan Gürcistan Ordusuna Destek İstedi - 2002-09-21


Başkan Bush, dün Beyaz Saray’da Rus Savunma ve Dışişleri Bakanları ile yaptığı görüşmede Gürcistan’ın güvenliğini korumanının önemini vurguladı.

Bush, Rus bakanlara Gürcü ordusunun Pankisi vadisinde saklanan Çeçen isyancıları temizleme çabalarına destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Rusya Savunma Bakanı Sergei İvanov ise görüşme sonrası yaptığı açıklamada Başkan Bush’a Gürcü yetkililerle teröristler arasındaki ilişkiyi gösteren kanıtlar sunduğunu belirtti. Gürcü yetkililer, Moskova’nın iddialarını reddediyor ve ülkeyi bir Rus saldırısına karşı savunacaklarını söylüyor. İvanov da Moskova’nın bu sorunu askeri dahil her türlü şekilde çözmeye hazır olduğunu söyledi.

Bu arada Başkan Bush, Rusya’nın Pankisi vadisinde saklanan Çeçen isyancıları yakalamak için, Gürcistan’ın toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarını tehdit etmemesi gerektiğini bildirdi.

Beyaz Saray sözcüsü Ari Fleischer, Bush’un Rusya’dan, Amerika’dan askeri eğitim desteği alan Gürcistan kuvvetlerine terör tehdidini önlemesi için zaman tanımasını istediğini açıkladı.

Fleischer, “Başkan Rusya’ya, Gürcistan’ın egemenlik ve toprak bütünlüğünün korunmasının önemini vurguladı. Başkan, Amerika’nın Gürcistan hükümeti ile yakın işbirliği yapma arzusunda olduğunu bildirdi. Amerika, halen Gürcistan ordusuna topraklarındaki terörsitlere karşı mücadele edebilmesi için eğitim ve malzeme sağlıyor,” dedi.

Hem Gürcistan hem Amerika, Rusya’yı, Pankisi vadisindeki Çeçen isyancıları bombalarken Gürcistan hava sahasını ihlal etmekle suçluyor.

Bush yönetimi, sorunu gelecek ay yapılacak Bağımsız Devletler Topluluğu zirvesi öncesi Washington-Moskova-Tiflis arasında gerçekleşecek görüşmeler yoluyla çözmeyi umuyor.

XS
SM
MD
LG