Erişilebilirlik

Gürel: 'Irak'ın Kararıyla Siyasi Manevra Alanı Yaratıldı' - 2002-09-19


Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şükrü Sina Gürel, Çarşamba günü Washington’da Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice ve Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz’le görüştü. Gürel, görüşmelerinden sonra bir basın toplantısı düzenleyerek temasları hakkında bilgi verdi.

Şükrü Sina Gürel, Irak’ın Birleşmiş Milletler silah denetçilerinin dönüşüne koşulsuz izin verme kararını değerlendirirken bununla sorunun çözümünde bir siyasi manevra alanı yaratıldığını, gelişmeleri beklemek gerektiğini söyledi.

Güvenlik Konseyi çerçevesinde sürdürülen çalışmaları izleyeceklerini belirten Dışişleri Bakanı Gürel, Irak konusunda çıkacak yeni karar tasarıları doğrultusunda yeni değerlendirmelere gidebileceklerini vurguladı. Gürel, Türkiye’nin Irak konusundaki kaygılarını Bush yönetimine iletmeye devam edeceğini belirti. Bakan, yaptığı temaslarda Amerikalı yetkililerden Türkiye’ye belirli bir talep iletilmediğini, çünkü Amerika’nın nasıl bir operasyon yürüteceği konusundaki çalışmalarını henüz sonuçlandırmadığını vurguladı.

Türkiye’nin Irak’la ilgili görüş ve kaygılarını siyasi düzeyde Amerikalı yetkililere tekrar iletme fırsatı bulduklarını açıklayan Gürel, yeni gelişmeler olması halinde bu kaygıları yeniden değerlendireceklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Gürel, Türkiye’nin Bush yönetiminin Irak’ta Saddam Hüseyin’in devrilmesi ve rejim değişikliği politikasını benimsemediğini de açıkladı.

Türkiye’nin Kuzey Irak’taki durumla özel ilgisini temaslarında gündeme getirdiğini belirten Gürel, Amerikalı yetkililerle bu konuda görüş alışverişinde bulunduğunu belirtti. Gürel, bu çerçevede New York’ta Amerika Dışişleri Bakanlığı Müşteşarı Marc Grosman’ın Iraklı muhalif gruplarla düzenlediği toplantıya Irak Türkmen Cephesinin de katılmasını olumlu karşıladıklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Şükrü Sina Gürel, Türkiye’nin Amerika’ya olan askeri borçlarının silinmesi konusunun özellikle konuşulmadığını ancak tarafların ortaya çıkacak gelişmeler çerçevesinde bu sorunun ele alınmasında hemfikir olduklarını belirtti.

Gürel, temaslarında Amerikalı yetkililerle görüşmelerinde Kıbrıs sorununu da ele aldıklarını açıklarken Washington’un bu konuda her zaman daha tarafsız, daha yapıcı bir politika izlediğini söyledi.

Kıbrıs sorunun çözümünün gecikmesinden Türk değil Rum tarafının sorumlu olduğunu vurgulayan Dışişleri Bakanı Gürel, Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın yeni barış önerilerinin karşılıksız kalmasına dikkat çekti. Gürel, temaslarında Denktaş’ın yeni önerileri hakkında Amerikan yönetimine bilgi verme fırsatı bulduklarını belirtti.

Amerika’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini kuvvetle desteklemeye devam ettiğini vurgulayan Dışişleri Bakanı Gürel, Ankara’nın son attığı adımlara Brüksel’in karşılık vermesi gerektiği görüşünü Washington’un paylaştığını söyledi.

XS
SM
MD
LG