Erişilebilirlik

'Irak Oyun Oynuyor' - 2002-09-18


Başkan Bush Irak’ın Birleşmiş Milletler silah denetçilerine izin vereceğini belirten açıklamasını, “Kimseyi kandıramayacak bir oyun” olarak niteledi. Beyaz Saray’da Kongre liderleriyle görüşen Başkan, Irak Lideri Saddam Hüseyin’in kararlara uyacağını söyleyerek Birleşmiş Milletler’i daha önce de kandırdığını ve sözünü yerine getirmediğini belirtti. Bush, Saddam Hüseyin için "Defalarca, tüm dünyaya Birleşmiş Milletler kararlarına uyacağını söyledi ve hiç bir zaman da bu sözüne uymadı," dedi.

Başkan şimdi bir kez daha hem Birleşmiş Milletler hem de tüm dünyanın yararı için uluslararası toplumun sert bir tutum sergileyip Irak liderine baskı yapması gerektiğini bildirdi. “Saddam Hüseyin Birleşmiş Milletler’e meydan okuyarak dünya barışı için bir tehdit haline gelmiştir. Ve dünyanın bu oyunu anladığına inanıyorum. ABD’nin önündeki görevlerden biri, herkese, bunun yarattığı tehdidi anlatmak, bununla da yetinmeyerek, verdiği sözleri yerine getirmemesinin Birleşmiş Milletler’ı zayıflattığını anlatmaktır," diyen Bush Birleşmiş Milletler'in, dünyanın barış içinde olabilmesi için, harekete geçip bu tehdidi önlemesi gerektiğini de vurguladı.

Irak’ın silah denetçilerine koşulsuz izin vereceği yönündeki açıklaması, Birleşmiş Milletler’de Bağdat yönetiminden verdiği sözleri yerine getirmesini isteyen sert bir karar çıkması yönündeki havayı biraz gevşetti. Başkan Bush ise örgütü Saddam Hüseyin’i sorumlu tutmaya ikna etmek için, yönetiminin elinden gelen çabayı göstereceğini söyledi. Başkan sonunda Birleşmiş Milletler üyelerinin kendisini destekleyeceğine inandığını da bildirdi ve “Aklıselim sahibi herkes, bu kişinin mantıksızlığını anlayacaktır,” dedi.

Irak konusunda kararlı bir tutum izlenmesi yönünde ABD Kongresi’nde geniş tabanlı bir destek bulunmakla birlikte, kuvvet kullanma konusundaki desteğin derecesi bilinmiyor. Kongre üyelerinin kuvvet kullanma konusunda ne kadar ileri gidebileceği henüz belli değil. Bazı üyeler başkana, askeri seçenek konusunda tam yetki tanımak istiyor. Buna karşılık bazı üyeler daha ılımlı bir yaklaşım gerektiğini savunuyor.

XS
SM
MD
LG