Erişilebilirlik

Bush'dan Irak'a Uyarı - 2002-09-13


Başkan Bush, Birleşmiş Milletler kararları uygulanmazsa Irak’a karşı askeri müdahalenin kaçınılmaz olacağını açıkladı.

Bush, BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Amerika’nın Güvenlik Konseyi ile daha önceki kararları uygulatmayı amaçlayan yeni bir tasarı üzerinde çalışacağını belirtti. Irak’ın BM kararlarını uygulamaktan kaçınma çabalarını ve insan hakları ihlallerini ayrıntılarıyla anlatan Amerika Başkanı, BM’i harekete geçmeye çağırdı aksi halde varlığını yitirme durumuyla karşılaşacağını bildirdi.

Bush, konuşmasında Saddam Hüseyin’i eğer barış istiyorsa kitle imha silahlarından, terörizmi desteklemekten ve kendi halkına baskı yapmaktan vazgeçmeye çağırdı. Ancak Bush, Irak liderine, çağrısını yerine getirmesi için bir süre vermedi. Başkan Bush, konuşmasında, Irak’ın tüm dünya için büyüyen bir tehlike olduğunu söyledi ve Bağdat rejiminin Birleşmiş Milletler’in otoritesini ve dünya barışını tehdit ettiğini vurguladı. Bush, Irak konusundaki kaygılarını kanıtlamak amacıyla, 200’e yakın ülkenin temsilcilerine Bağdat’ın bugüne kadar ihlal ettiği Birleşmiş Milletler kararlarını sıraladı. Bush, Irak’ın, BM kararlarının aksine, halkına uyguladığı baskı ve azınlıklara yönelik sistemli zulmü sürdürdüğünü, insan haklarını ihlale devam ettiğini, Körfez Savaşı sırasında aldığı esirleri halen tuttuğunu, terör örgütlerine destek verdiğini, kitle imha silahlarını yok etmediğini söyledi. Birleşmiş Milletler’in; çatışma ve korku ortamını ortadan kaldırmak, kötü emellere sahip tek bir kişi tarafından, dünya barışının bir kez daha bozulmamasını ve adaleti sağlamak amaçlarıyla kurulduğunu hatırlatan Bush şöyle konuştu:

"Irak 10 yıldan bu yana Birleşmiş Milletler’in isteklerine karşı geliyor. Tüm dünya şimdi ciddi bir sınavla, Birleşmiş Milletler de varlık sebebi için sınav niteliğinde bir durumla karşı karşıya. Güvenlik Konseyi’nin kararları yerine getirilecek mi, yoksa hiçbir olumsuz sonuçla karşılaşmaksızın bir kenara mı atılacak. Birleşmiş Milletler, kuruluş amaçlarını yerine mi getirecek, yoksa, varoluş nedenleri ortadan kalkan gereksiz bir kurum haline mi dönüşecek."

Amerika’nın, kurucuları arasında yer aldığı BM’in etkili, başarılı ve saygın bir kurum olmasını istediğini belirten Bush, dünyanın bu en önemli uluslararası kurumunun kararlarının mutlaka uygulanmasını istediklerini söyledi. Bu kararların halen Irak tarafından hiçe sayılmakta olduğunu belirten Bush şöyle devam etti:

"Amerika, BM Güvenlik Konseyi ile, bu ortak soruna karşı yeni bir karar tasarısı üzerinde çalışacaktır. Eğer Irak bize yine meydan okursa, dünya hemen kararlı biçimde harekete geçerek Irak’ı bundan sorumlu tutmalıdır. Amerika’nın amaçları konusunda kimse kuşkuya düşmesin. Güvenlik Konseyi kararlarının mutlaka uygulanması gerekir. Barış ve güvenlik için haklı talepler yerine getirilmelidir. Aksi halde eylem kaçınılmaz olacaktır. Meşruluğunu yitiren bir rejim, iktidarını da yitirecektir."

Başkan Bush, konuşmasında “uluslararası topluluk Irak’tan ne beklediğini açıkca ortaya koymalıdır” dedi ve şöyle devam etti:

"Eğer Irak rejimi barış istiyorsa, koşulsuz olarak derhal kitle imha silahlarını ve uzun menzilli füzelerini yok etmesi gerekir. Eğer Bağdat barış istiyorsa Şii, Sünni, Kürt, Türkmen tüm Irak halkına yönelik baskıcı yöntemlere de son vermesi gerekir. Eğer Irak barış istiyorsa, teröre verdiği desteği, tüm dünya uluslarının isteği doğrultusunda, derhal sona erdirmelidir."

Körfez Savaşı sırasında alınan esirlerin serbest bırakılması, Kuveyt işgali sırasında yağmalanan malların geri verilmesi, Petrol Karşılığı Gıda programı dışında gizlice yürütülen petrol ticaretinin sona erdirilmesi, Başkan Bush'un sıraladığı diğer koşullar arasında yer aldı. Bush, ABD'nin yıllardır büyük sıkıntı çeken Irak halkıyla hiç bir sorunu olmadığını, aksine Irak halkını özgürleştirmenin ahlaki bir zorunluluk olduğuna inandığını da vurguladı. Başkan, Irak halkının hakettiği özgürlüğe kavuşmasının aynı zamanda bütün öteki ülkelerin güvenliği açısından gerekli olduğunu da söyledi.

Başkan, konuşmasının sonunda Irak tehlikesi artarken hareketsiz kalınamayacağını, Amerika’nın gerekirse harekete geçeğini söyledi ve aynı kararlılığı BM delegelerinin de gösterme gücü olduğunu bildirdi.

XS
SM
MD
LG