Erişilebilirlik

Bush BM'de Destek Aradı - 2002-09-12


Başkan Bush, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, örgütün Irak'a karşı aldığı kararlar uygulanmadığı sürece Bağdat'a karşı ABD müdahalesinin kaçınılmaz olacağını söyledi.

Başkan, ABD'nin, BM ile ortak hareket edip, Irak'a karşı, kitle imha silahlarını yok etmesini öngören yeni bir karar alınmasını istediğini de söyledi.

Başkan Bush konuşması sırasında, Irak yönetiminin bugüne kadar ihlal ettiği BM kararlarını ayrıntılarıyla sıraladı.

Bush, konuşmasında, Irak yönetiminden beklediklerini de dile getirdi. " Eğer Irak yönetimi barış istiyorsa, koşulsuz olarak derhal kitle imha silahlarını ve uzun menzilli füzelerini yok etmelidir" diyen Başkan, Bağdat yönetiminin Şii, Sünni, Kürt, Türkmen tüm Irak halkına yönelik baskıcı yöntemlere de son vermesi gerektiğini vurguladı.

Körfez Savaşı sırasında alınan esirlerin serbest bırakılması, Kuveyt işgali sırasında yağmalanan malların geri verilmesi, Petrol Karşılığı Gıda programı dışında gizlice yürütülen petrol ticaretinin sona erdirilmesi, Başkan Bush'un sıraladığı diğer beklentiler arasında yeralıyor.

Bush, ABD'nin uzun yıllardır büyük sıkıntılar çeken Irak halkıyla hiç bir sorunu olmadığını, aksine Irak halkını özgürleştirmenin ahlaki bir zorunluluk olduğunu vurguladı. Başkan, Irak halkının hakettiği özgürlüğe kavuşmasının aynı zamanda tüm diğer ülkelerin güvenliği açısından gerekli olduğunu da sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG