Erişilebilirlik

Bush'tan 11 Eylül Mesajı - 2002-09-10


Başkan Bush 11 Eylül terör saldırılarının 1. yıldönümü nedeniyle özel bir konuşma yaptı.

Başkan, 11 Eylül’de ölenlerin anısına yaptığı konuşmada, ABD’nin terör saldırılarından hemen sonra bütün dünya ülkelerinden gelen dostluk ve destek mesajlarını hiç bir zaman unutmayacağını söyledi.

Başkan Bush, Amerikalılar’ın acısını ve terörün yarattığı kara bulutları dağıtma kararlılığını paylaşan milyonlarca insana teşekkür etti. Birçok ulusun ve sayısız ailenin yıllarca terörizmin gölgesinde yaşadığını hatırlatan Bush sözlerine şöyle devam etti:

"11 Eylül küresel terörün değil, tüm dünyanın teröre karşı mücadelesinin başlangıdır. Tarih, 11 Eylül’ü yalnızca trajik bir gün olarak değil, medeni ulusların harekete geçtiği bir kararlılık anı olarak değerlendirecektir. Ve elbette teröristler de 11 Eylül’ü sonlarının başlangıcı olarak hatırlayacaktır.

Başkan Bush, konuşmasında, düşmanın hiç bir kanunu tanımadığını, hiçbir ahlaki değeri bulunmadığını kaydetti; 11 Eylül saldırılarını düzenleyenlerin diğer dinlerden nefret ettiklerini ve kendi dinlerine de ihanet ettiklerini söyledi. Başkan Bush, konuşmasında teröre karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun çabalarına da değindi ve şöyle dedi:

"Medeni ülkelerin oluşturduğu güçlü bir koalisyon ortak güvenliği sağlama çabasındadır. Bu çerçevede, teröristlerin mal varlıkları donduruldu, teröristleri perde arkasından destekleyen gruplar ortaya çıkarıldı. Terörist bir iktidar da yönetimden uzaklaştırıldı. Bugüne kadar İspanya’dan Singapur’a kadar birçok ülkede eylem planları ortaya çıkarıldı, binlerce terörist adalet önüne çıkarıldı, hapse atıldı."

Başkan Bush, El Kaide’yi kastederek, “teröre karşı verilen mücadelenin bir ulusa karşı olmadığını, sadece bir terör şebekesini hedef aldığını” kaydetti. Bush, bu mücadelenin zaman alacağını, ama sonunda terör şebekesinin çökertileceğini belirtti. Bush, herkesin 11 Eylül gününde olanların yaşanmamış olmasını dilediğini, bununla birlikte bu korkunç olaydan olumlu bir sonucun çıktığına da işaret etti. Başkan şöyle konuştu:

“Terör tehdidinin tamamen ortadan kalktığı bir günü düşlüyorum, ve o gün geldiğinde, geçmişteki birçok uzlaşmazlığa yeni bir ışık altında bakılacağına, terör korkusu olmadan barışcı yollarla çözüleceğine inanıyorum.”

Başkan, insanlık tarihinde yeni ve umutlu bir dönem açmak için herkesin önünde büyük bir fırsat olduğunu söyleyerek sözlerini noktaladı.

XS
SM
MD
LG