Erişilebilirlik

Türkmenlere Özerklik Önerisi - 2002-09-06


TBMM Başkan Vekili Murat Sökmenoğlu, Türkiye’nin Kuzey Irak’ta Türkmenler için özerk bölge oluşturmasını önerdi.

MHP milletvekili Sökmenoğlu, Dışişleri Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nden de Kuzey Irak’ta bir kürt devletinin oluşumunu önleyecek kararlılığı göstermesini istedi.

Türkmenoğlu, “Kuzey Irak’ta tüm unsurları ile devlet yapısının fiilen kurulmuş durumuna ses çıkarmamanın bedelini, Irak’ta bir ABD operasyonu sırasında on binlerce Türk genci ödememelidir” dedi. MHP’li milletvekili, bölgedeki Türkmenlerin çıkarları gereği Türkiye’nin de artık harekete geçmesi gerektiğini söyledi ve NTV televizyonunun haberine göre, “Telafer’den Mendeli’ye kadar uzanan kuşakta, Kerkük’ü içine alacak otonom bir Türkmen bölgesinin ilanının zamanı gelmedi mi” sorusunu gündeme getirdi.

TBBM Başkan vekili’nin bugünkü yazılı açıklamasında Iraklı Kürt lider Mesut Barzani’yi de sert bir dille eleştirdi. Sökmenoğlu, terör örgütü PKK’ya karşı saygı duyduğunu ifade eden ve “birbirimizin işlerine karışmıyoruz” diyen Barzani’ye gerekli cevabın verilmesi gerektiğini kaydetti. Sömkenoğlu, taşıdığı Türkiye Cumhuriyeti’nin diplomatik pasaportuna layık olmayan bu zihniyetlere karşı daha gerçekçi yaklaşımlarla hareket edilmesi gerektiğini kaydederek, Barzani’nin “önce tekdirle uslandırılması” gerektiğini savundu.

XS
SM
MD
LG