Erişilebilirlik

Terör Korkusuyla Birlikte Bush'a Destek Arttı - 2002-09-03


11 Eylül saldırıları ve sonrasının Amerikan siyasi yaşamını büyük ölçüde etkilediği bir gerçek. Ancak bu etkinin ne kadar süreceği tartışma konusu. Başkan Bush 10 Eylül günü, halk desteği %50'lerde dolaşan sıradan bir başkandı. Amerikan tarihinin en çekişmeli, en tartışmalı seçiminin gölgesinden kurtulmaya çalışıyordu. Ama 11 Eylül herşeyi değiştirdi. Bush’un halktan gördüğü destek bir anda %90’lara fırladı. Amerikan halkı ilk kez yeni başkanın liderlik yeteneğini sınama olanağı bulmuştu.

Son aylarda Bush’a gösterilen halk desteğinde yavaş, ancak sürekli bir azalma görülüyor. Bazı uzmanlar, bunun normal olduğunu, aslında Bush’un 11 Eylül’den kazançlı çıktığını söylüyor. Bu uzmanlara göre 11 Eylül öncesi %50 civarındaki halk desteği şimdi %65’lerde dolaşıyor, bu da Bush’un bir yılda %15 dolayında puan topladığını gösteriyor. Bu oran, 2000 yılındaki seçimde aslında rakibinden daha az oy toplayan bir başkan için oldukça iyi bir gelişme olarak sayılıyor.

11 Eylül’de partizanlığı bir kenara bırakarak Bush’a tam destek veren Demokratlar şimdi Kasım’daki Kongre seçimleri yaklaşırken Başkan'ın izlediği politikaları özellikle ekonomi politikasını şiddetle eleştiriyor. Demokratlar, Amerikan halkının bozulan ekonomik durum ve şirket yolsuzluklarından duyduğu kaygıları sürekli gündeme getiriyor. Son kamuoyu yoklamaları Demokratlar'ın Kongre seçimlerinde az da olsa avantajlı duruma geçtiğini gösteriyor. Oysa 11 Eylül’den sonra Cumhuriyetçiler aylarca kamuoyu yoklamalarında önde gitmişti.

Uzmanlar, zamanın Demokratlar lehine işlediğini, 11 Eylül’ün anıları geride kaldıkça Demokratlar’ın Başkan'ı özellikle iç konularda daha rahat eleştirebildiklerini söylüyor. Amerikan halkı, Başkan'a iç politikada yöneltilen eleştirileri, ülkenin güvenliğine yönelik bir saldırı olarak görmüyor, meşru bir siyasi eylem olarak değerlendiriyor.

Bazı uzmanlarsa 11 Eylül’ün kamuoyu yoklamaları ve Kasım seçimlerinin ötesinde Amerikan siyasi yaşamında kalıcı bir etkisi olacağı görüşünde. Bu uzmanlar Amerikan halkının, ülke güvenliğinin tıpkı 2. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş'ın çok ciddi bir tehditle karşı karşıya olduğu inancı taşıdığını söylüyor. Oysa Soğuk Savaş’ın sona erdiği 1990 yılından 11 Eylül gününe kadar böyle bir inanç yoktu.

Uzmanlar yine de 11 Eylül’ün Kasım seçimlerinde ne kadar etkili olacağı konusunda bölünmüş bulunuyor. 11 Eylül’ün etkisi olmayacağını savunanlar, Amerikan halkının Kongre seçimlerinde daha çok ekonomik ve yerel sorunlara bakarak oylarını kullandığını hatırlatıyorlar.

XS
SM
MD
LG