Erişilebilirlik

Sıradan İnsanların Sıradışı Cesareti - 2002-09-03


11 Eylül’de kaçırıldıktan sonra Pensilvanya Eyaleti’nde düşen uçak yolcu ve mürettabatın hava korsanlarına karşı inanılmaz mücadelesine sahne olmuştu. Uçağın yolcularından Todd Beamer’in dul eşinin yazdığı kitap sayesinde olayla ilgili yeni ayrıntılar gün ışığına çıktı.

Todd Beamer, diğer bazı yolcular ve mürettebat, hava korsanları uçağı ele geçirdikten sonra kontrolü tekrar geri alabilmek için pilot kabinine girmeye karar verdiler. Ellerinde bir yiyecek vagonu ve içi sıcak su dolu termoslar vardı. Havakorsanları yolcuların oksijenini kesmek üzereyken Todd Beamer ve arkadaşları kabine girmeyi başardı.

Todd Beamer’ın eşi Lisa’nın “Sıradan İnsanların Sıradışı Cesaretleri” adlı kitabı bu ve benzeri bilgileri yeniden gündeme getirdi. Kitaptaki ayrıntılar Lisa Beamer’in pilot kabini ses kayıtları ve yolcuların yakınlarıyla cep telefonundan yaptıkları son görüşmelere dayanıyor.

Telefon kayıtlarına göre Todd Beamer telaş içinde yaptığı son telefon görüşmesinde “Let’s roll” “Haydi şimdi!” demiş ve ardından hava korsanlarına karşı mücadele başlamış.

Todd Beamer 32 yaşındaydı ve Oracle şirketinde müşteri temsilcisi olarak çalışıyordu. Şimdi ise bir kahraman olarak anılıyor. Başkan Bush Beamer’ı müstesna bir insan olarak tanımlıyor.

11 Eylül’de kaçırılan uçaklardan ikisi Dünya Ticaret Merkezi’ne biri de Washington’un hemen dışındaki Pentagon binasına çarptırılmıştı. Yetkililer Pensilvanya’da düşen uçağın hedefinin Beyaz Saray olduğunu tahmin ediyor.

Lisa Beamer 11 Eylül’ün yıldönümünde Los Angeles’ta kitabını imzalıyor, aynı zamanda eşinin anısına kurulan vakfın tanıtımını yapıyor. Beamer vakıf hakkında şunları söylüyor: "Vakfın asıl amacı bir aile felaketi yaşamış çocuklara yardım etmek. Bu çocuklara sorunu aşmaları için yardımcı olmak, hatta yaşadıkları deneyimi kullanarak hayatla ilgili Todd gibi doğru kararları verebilecek bir karakter geliştirmelerini sağlamak amaçlanıyor."

Beamer eşinin bir kararsızlık anında yaptıklarının büyük bir cesaret olduğunu söylüyor. 33 yaşındaki üç çocuk annesi Beamer için gördüğü alışılmadık ilgi biraz bunaltıcı. İmza etkinliğinin geçtiği kitapçının arka sıralarında adının "Ben" olduğunu söyleyen bir kişinin duygulandığı her halinden anlaşılıyor. "Buraya Lisa Beamer’ı dinlemeye, onunla konuşmaya ve kendisi ve eşiyle nasıl gurur duyduğumuzu söylemeye gelmiştim. Ancak biliyorum ki bunu gözyaşlarımı tutarak yapamayacağım. Aradan bir yıl geçmesine rağmen eşinin yaptığını hatırlıyor ve duygulanıyorum."

Todd Beamer Pensilvanya’da düşün uçakta ölen 44 kişiden biriydi. 11 Eylül terör saldırılarında 3000'e yakın kişi hayatını kaybetti.

XS
SM
MD
LG