Erişilebilirlik

Rusya Siyasi Çözüm İstiyor - 2002-09-02


Rusya, Birleşmiş Milletler ile Irak arasında silah denetimi konusunda süregelen anlaşmazlığa siyasi çözüm bulunmasını desteklediğini bildirdi. Rusya Dışişleri Bakanı Igor Ivanov, Irak’a karşı herhangibir askeri müdahalenin sadece çözümü zorlaştırmayacağını, Körfez ve Orta Doğu'da durumu daha da gerginleştireceğini söyledi. İvanof, bu açıklamayı bugün Moskova’da Rusya’nın desteğini sağlama amacıyla temaslar yapan Irak Dışişleri Bakanı Naci Sabri ile görüşmesinden sonra yaptı.

Amerikalı yetkililer Irak’ın elinde kitle imha silahlarının bulunduğunu bu nedenle Saddam Hüseyin’in devrilmesi gerektiğini savunuyor. İvanov, Irak ile Birleşmiş Milletler Genel sekreteri Kofi Annan arasında silah denetimi konusunda diyalogun devam etmesinden yana olduklarını da belirtti. Rus bakan, bunun Irak’ta silah denetiminin yeniden başlamasına ve sonuçta Bağdat’a uygulanan ambargonun kalkmasına yolaçacağını umduğunu söyledi.

Türkiye ve İran da dün Irak’a yönelik askeri müdaheleye karşı olduklarını açıkladı. Dışişleri Bakanı Şükrü Sina Gürel ve İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi dün Tahran’daki görüşmelerinden sonra yaptıkları ortak açıklamada soruna diplomatik çözüm bulunmasını istediler.

XS
SM
MD
LG