Erişilebilirlik

Shevarnadze, 'Pankisi Vadisi Temizleniyor' - 2002-09-01


Gücistan Cumhurbaşkanı Eduard Shevarnadze, bir hafta süren askeri operasyon sonucu Pankisi vadisinde çok az sayıda militan kaldığını açıkladı.

Shevarnadze, Rus sınırındaki vadinin birkaç hafta içinde İslamcı terörstler ve Çeçen isyancılardan tümüyle temizleneceğini bildirdi.

Rusya’nın Çeçenleri bölgeden çıkartmak için ortak askeri operasyon düzenleme önerisini reddeden Shevarnadze, Pankisi vadisini temizlemekten Gürcistan’ın sorumlu olduğunu vurguladı.

Geçen Pazar günü Shevarnadze, vadiye sığındıkları bildirilen militanları temizlemek üzere bin kişilik bir kuvvet göndermişti.

Gürcistan Cumhurbaşkanı bugün yaptığı basın toplantısında ise Pankisi vadisinde sadece Çeçen değil Arap militanlar da bulunduğunu açıkladı. Ancak Shevarnadze, Arap militanların El Kaide örgütü ile ilişkisi olup olmadığını bilmediklerini söyledi.

Amerika, bu yılbaşında Gürcü ordusunu, İslamcı militanlara karşı eğitmek için askeri danışmanlar göndermişti. Vadiye gönderilen Gürcü kuvveti, Amerikan komandoları tarafından teröristlerle mücadele için özel olarak eğitildi.

Gürcistan Cumhurbaşkanı, Pankisi vadisinin bir hafta içinde ‘yasadışı unsurlar’ olarak nitelediği militanlardan tümüyle temizleneceğini bildirdi ve vadinin Gürcistan’daki en istikrarlı bölgelerden biri haline geleceğini vurguladı.

Rusya’nın 3 yıl önce Çeçenistan’da giriştiği ikinci askeri harekatın başladığı günden beri Pankisi vadisindeki sorunlar, Moskova ile Tiflis arasında gerginlik kaynağı oldu.

Moskova, Gürcistan’dan isyancıları takip için vadiye Rus askerleri göndermesine izin vermesini istedi. Ancak Tiflis hükümeti bunun Gürcistan’a ait bir sorun olduğunu ve Gürcü ordusu tarafından çözüleceğini ileri sürerek Moskova’nın önerisini reddetti.

Rusya 1999 yılından beri Çeçenistan’da ayrılıkçı militanlarla savaşıyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin, savaşın sona erdiğini sürekli söymemesine rağmen Çeçen isyancılar sık sık Rus askerlerini pusuya düşürerek ya da bina ve yollara mayın yerleştirerek öldürüyor.

XS
SM
MD
LG