Erişilebilirlik

Powel, 'Irak Tehdidinin Kanıtları Görülmeli' - 2002-09-01


Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, Irak’ın yarattığı tehditin kanıtlarını dünyanın görmesi gerektiğini belirterek bu konuda atılacak adımın tartışmaya açılmasını istedi.

BBC televizyonunda konuşan Powell, uluslararası topluma Irak ile ilgili bilgi ve istihbarat sunulması gerektiğini söyledi.

Başkan Bush’un Birleşmiş Milletler silah denetçilerinin Irak’ta kitle imha silahları bulunup bulunmadığını kontrol etmek için ülkeye dönmelerinin şart olduğunu söylediğini belirten Powell, Bağdat yönetimi buna izin verdiği takdirde önce ortaya ne çıkacağını görmek gerektiğini kaydetti.

Ancak geçtiğimiz hafta Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Irak’ta yeniden silah denetimi yapılmasına gerek olmadığını söylemiş, Saddam Hüseyin’i devirmenin şartolduğunu vurgulamıştı.

Bush ise Irak konusunda ne yönde hareket edeceğine henüz karar vermediğini söylüyor.

Irak başbakan yardımcısı Harık Aziz, CNN televizyonuna verdiği demeçte Amerika’nın silah konusunu Irak’a saldırmak için bahane olarak kullandığını önesürdü.

Bu arada, Amerikan dış politika uzmanları Irak’ın işgal edilip edilmemesi konusunu tartışmayı sürdürüyor. Senatör Fred Thompson, NBC televizyonunda Amerika’nın, Saddam Hüseyin’in neye niyeti olduğu konusunda yanlış tahminde bulunma gibi bir lüksü olmadığını savundu . Cumhuriyetçi Partili Thompson, Saddam Hüseyin’in yakında nükleer silah sahibi olacağına inandığını ve Irak’a karşı şimdiden askeri güç kullanmanın daha iyi olacağını kaydetti.

Öte yandan dışişleri eski bakanı Lawrence Eagleburger, müttefiklerin desteği olmadan yapılacak bir Irak harekatının siyasi, ekonomik ve askeri maliyetinin çok yüksek olacağı uyarısında bulundu.

XS
SM
MD
LG