Erişilebilirlik

ABD'de 6 Kişi Teröre Destek Sağlamakla Suçlandı - 2002-08-29


ABD'nin değişik yerlerinde federal mahkeme jürileri, bazıları Amerikan vatandaşı ya da ABD'de sürekli oturma iznine sahip olan, Orta Doğu kökenli ve Müslüman altı kişiyi Üsame bin Ladin ve El Kaide terör şebekesini desteklemek ve Amerika'yla Türkiye ve Ürdün'de bazı hedeflere terörist saldırı planlamaktan resmen suçlamaya karar verdi.

Kuzeybatıdaki Seattle kentinde, Amerikan vatandaşı Müslüman eylemci James Ujaama, Amerika'nın batı bölgelerinde "cihad için eğitim kampı" kurmaya çalışmak ve El Kaide örgütüne destek ve kaynak sağlamaktan resmen suçlandı. Detroit kentinde ise, 2000 yılındanberi Amerika'da oturan dört kişinin, El Kaide'yle ilgisi olan bir radikal İslami hareket adına yeraltı destek ünitesi oluşturmak ve her an eyleme geçebilecek bir hücre oluşturmaktan yargılanmasına karar verildi. Bu dört kişinin kimlikleri açıklanırken, aynı grupla birlikte, adı tam olarak verilmeyen beşinci bir kişinin de yargılanması kararlaştırıldı.

Bu kişiler hakkındaki suç duyurusunda, Türkiye'de İncirlik Amerikan üssüyle ve Ürdün'deki Amerikan hedeflerine saldırılar planladıkları, ayrıca, Amerika'da Calilfornia'daki Disneyland eğlence parkıyla Las Vegas'taki MGM Otel ve Kumarhanesinde hedef tesbiti amacıyla video kayıtları yaptıkları belirtiliyor.

Her iki mahkeme jürisinin kararında bu kişilerin, Amerikan vatandaşlarıyla Amerika'da sürekli oturanların terörist gruplara maddi destek ve kaynak sağlamasını yasaklayan bir kanun maddesine dayanarak suçlandığı kaydediliyor.

Bu kişilerle ilgili soruşturmada görev alan yüksek düzeydeki bir Adalet Bakanlığı yetkilisi, "Elde ettiğimiz kanıtlar, bazı terörist grupların Amerika'da milyonlarca dolarlık kaynak sahibi olduğunu gösteriyor," diye konuştu. Yine yetkililer, Amerika'da birçok kişinin, Amerika ve İsrail aleyhtarı grupları desteklemek ve bunlara kaynak sağlamak için kredi kartı sahtekarlığı, yasa dışı sigara satmak, hayır amacıyla toplanan paraları başka amaçla kullanmak ve sınırlar ötesinde bavulla nakit para taşımak gibi yöntemlere başvurduğunu söylediler.

Detroit'te federal mahkeme jürisinin, resmen suçlanıp yargılanmasına karar verdiği dört kişinin adları; Kerim Kubriti, Ahmed Hannan, Yusuf Hmimssa, Faruk Ali-Haimud. Beşinci kişinin ise sadece ilk adı Abdella olarak verildi. Yetkililerin verdiği bilgiye göre ilk dört kişi, 11 Eylül'den kısa bir süre sonra Detroit'te oturdukları apartman dairesine yapılan baskın sırasında eski Savunma Bakanı William Cohen'e suikast girişiminde bulunacaklarını gösteren planlar bulunması üzerine tutuklanmıştı. Abdella adlı beşinci kişinin ise gıyabında suçlandığı bildirildi.

Bu kişilerin evlerinde bulunan belgelerden, İncirlik üssüyle Ürdün'ün başkenti Amman'da bir hastaneye kanlı saldırılar düzenlemeye hazırlandıkları anlaşıldı.

Seattle'da, hakkında yargılama kararı verilen James Ujama'nın ise terörizmle ilgili bir soruşturma dolayısıyla son aylarda Denver kentinde tutuklandığı bildiriliyor. Yetkililer, sonradan Müslüman olan ve önceki adı James Ernest Thompson olan Ujaama'nın, Oregon eyaletinin Bly kenti yakınında bir terörist eğitim kampı kurmak için çalıştığını söylediler. Sürekli olarak suçsuz olduğunu söyleyen Ujaama, yaptığı yazılı açıklamada, Amerikan hükümetinin masum insanları haksız yere suçladığını öne sürdü. Ujaama'nın, hayır faaliyetleri nedeniyle çevresindekilerin takdirini kazandığı, kendisine Seattle kentinin altın anahtarının verildiği, 1994 yılında da Washington eyaleti meclisi tarafından James Ujaama adına özel bir gün ilan edildiği bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG