Erişilebilirlik

Mübarek: Kaos Doğar - 2002-08-28


Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek Amerika'nın Irak'a saldırması halinde Orta Doğu bölgesinin tam bir kargaşa içine gireceğini söyledi. Irak ise bir saldırıya karşı uluslararası destek arayışlarını sürdürdü.

İskenderiye'de üniversite öğrencilerine hitaben konuşan Mısır Devlet Başkanı, Amerika'ya, "bir ya da iki kişi yüzünden Irak halkına saldırır ve Filistin sorununu çözümsüz durumda bırakırsanız hiçbir Arap lideri, halkının tepkilerini kontrol altına alamaz" dediğini söyledi.

Hüsnü Mübarek, bütün Arap ülkelerinin Irak'ı hedef alacak bir askeri eyleme karşı olduğunu belirtti.

Bu arada Irak, muhtemel bir Amerikan saldırısını önlemek için yoğun diplomatik girişimlere başladı. Komşu Suriye'nin başkenti Şam'ı ziyaret eden Irak Devlet Başkan Yardımcısı Taha Yasin Ramadan, Birleşmiş Milletler silah denetçileri ülkesine dönse de Amerika'nın Irak'a saldırmaya kararlı olduğunu savundu.

Ramadan ve Irak Dışişleri Bakanı Naci Sabri, uluslararası destek aramak amacıyla Arap, Afrika ve Asya ülkelerini ziyaret ediyorlar. Irak Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz'in de benzeri bir geziye çıkacağı bildiriliyor.

Ramadan'ın Şam'da görüştüğü Suriye Devlet Başkanı Beşşar El Esad da ülkesinin, Irak'ın tehdit edilmesine karşı olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Naci Sabri, Birleşmiş Milletler kararları üzerinde veto yetkisine sahip olan Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinden Çin'i ziyaret ederken, Bağdat'ta bulunan Katar Dışişleri Bakanı, görüştüğü Irak yetkililerinin BM ile işbirliğine hazır olduklarını söyledi. Büyük bir Amerikan askeri üssünün bulunduğu Katar, Amerika'nın, Saddam Hüseyin'i işbaşından uzaklaştırmak için Irak'a saldırmasına karşı çıkıyor. Katar hükümeti, böyle bir durumu önlemek için Irak'ın, BM silah denetçilerinin dönüşüne izin vermesi gerektiğini belirtiyor.

XS
SM
MD
LG