Erişilebilirlik

'Beyaz Saray Yasaları İhlal Ediyor' - 2002-08-27


Bir Amerikan mehkemesi, Bush yönetiminin terörle mücadele kapsamında gizli olarak yürüttüğü sınır dışı etme davalarının yasadışı olduğuna karar verdi. 3 yargıcın verdiği kararda hükümetin ulusal güvenliği koruma amacıyla gizlilik ilkesine başvurduğuna dair gerekçe gösteremediği belirtildi.

Sert ifadelerin yer aldığı kararda “demokrasilerin kapalı kapılar ardında öldüğü” söylendi ve medya ile vatandaşların bu davalara erişmesinin anayasal bir hak olduğu kaydedildi.

Bunun üzere Adalet Bakanlığı’nın yaptığı yazılı açıklamada ise hükümetin anayasa çerçevesinde terörü önleme zorunluluğu olduğu ve Amerikan halkını gözetme göreviyle mahkemenin kararının inceleneceği bildirildi.

Dava, Michigan’da yayınlanan 4 gazete ile Demokrat Partili Milletvekili John Conyers tarafından açılmıştı. Taraflar, turist vizesinin süresi geçen Müslüman din adamı Lübnanlı Rabih Haddad’ın duruşmasını izlemek istemişlerdi.

Ancak yetkililer, teröristlerin hükümetin teröre karşı stratejisini anlamalarını önleme amacını ulusal güvenlik gerekçesi olarak göstermiş ve duruşmayı kamuya kapalı yapmışlardı.

Adalet Bakanlığı rakamlarına göre 11 Eylül terör saldırılarıyla ilgili soruşturma kapsamında 750 kişi göçmenlik yasalarını ihlal ettikleri için tutuklandı. Haziran ayının sonlarına doğru bunlardan sadece 100 kadarı hala tutukluydu. Geri kalanlar ya serbest bırakıldı, ya sınırdışı edildi ya da suçlu bulundu.

XS
SM
MD
LG