Erişilebilirlik

Taşlanarak Ölüm Cezası - 2002-08-20


Nijerya’nın Katsina eyaletin dini temyiz mahkemesi, zina suçundan taşlanarak ölüme mahkum edilen bir kadının temyiz başvurusunu reddetti.

Mahkeme yargıcı, Emine Lawal’ın, bebeğini emzirmeyi tamamladıktan sonra gelecek yıl idam edileceğini açıkladı.

Mart ayında Katsina eyaletindeki bir şeriat mahkemesi, boşanmış olan 31 yaşındaki Emine Lawal’ı evlilik dışı çocuk dünya getirdiği için ölüm cezasına çarptırmıştı. Savunma avukatları, kararı yeniden temyiz edeceklerini ve davayı Nijerya Anayasa Mahkemesine kadar götüreceklerini söylediler. Avukatlar, genç kadının masum olduğunu, çünkü çocuğun, şeriat yasaları Katsina eyaletinde yürürlüğe girmeden önce dünyaya geldiğini savunuyor. Emine Lawal, Nijerya'da evlilik dışı ilişki kurmak suçundan taşlanarak ölüme mahkum edilen ikinci kadın oldu. Safiye Hüseyini adlı kadının cezası ise temyiz mahkemesinde bozulmuştu.

Nijerya'nın kuzey eyaletlerinden 12'sinde son yıllarda Cumhurbaşkanı Olyusegun Obasanjo'nun başkanlığındaki laik federal hükümetin karşı çıkmasına rağmen İslami şeriat yasaları benimsendi. Bu yüzden ülkenin Müslümanların çoğunlukta olduğu kuzey eyaletleriyle Hristiyanların çoğunluğu teşkil ettiği güneyi arasında gerginlik doğdu. Şeriat yasalarının iki yıl önce benimsenmesi yüzünden çıkan etnik ve dini çatışmalarda binlerce Nijeryalı öldü.

XS
SM
MD
LG