Erişilebilirlik

'ABD'nin Brüksel'deki Müttefiki Türkiye Olabilir' - 2002-08-15


Washington'un, Türkiye’nin AB üyeliğini desteklemesinin hem Türkiye, hem Avrupa ülkeleri hem de ABD için büyük yarar sağlayacağı bildirildi.

Yale Üniversitesi’nde Türk milliyetçiliği üzerine doktora çalışmasını tamamladıktan sonra yakında Washington Yakındoğu Politikaları Enstitüsü’nde Türkiye Programı'nı yönetecek olan Soner Çağaptay, Türkiye’nin AB’yle müzakere sürecine başlamayan tek ülke olduğunu belirtti.

Enstitü'nün yayınladığı değerlendirmede Çağaptay, Türkiye’nin Birlik üyeliğinin ABD’ye Brüksel’de güçlü bir müttefik kazandıracağını kaydetti. Çağaptay laik, demokratik ve serbest pazar ekonomisine yönelen, çoğunluğu Müslüman bir ülke olan Türkiye’ye, özellikle 11 Eylül olayları sonrasında AB’de daha fazla ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Uyum yasalarını geçirmesine rağmen Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine hala yaklaşmadığını da kaydeden Çağaptay, Kopenhag kriterleri arasında enflasyonun aşağı çekilmesinin de bulunduğunu hatırlattı. Uzman, Türk ekonomisinin büyüme potansiyeline dikkati çekerek 1980 ile 2000 yılları arasında kaydedilen %4,5'lik yıllık büyümenin güney Avrupa ülkelerinin çok üzerinde olduğunu kaydetti.

Soner Çağaptay’ın Washington Yakındoğu Politikaları Enstitüsü tarafından dağıtılan raporunda Türkiye’nin AB üyeliğinin altyapıyı güçlendireceği, refah düzeyini arttıracağı, ülkenin uluslararası mali kurumlardan borç alma ihtiyacını azaltacağı; siyasi sistemi ve kurumları güçlendireceği; ve yatırım imkanlarını artıracağı buna bağlı olarak da ekonomik nedenlerle Avrupa’ya göç edenlerin sayısının azalacağı da belirtildi.

XS
SM
MD
LG