Erişilebilirlik

Hatemi Afganistan'da - 2002-08-14


İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, ülkesinin Afganistan’ın iç işlerine karışmayacağını söyledi.

Resmi bir ziyaret için Afganistan'da bulunan Hatemi, Devlet Başkanı Hamit Karzai’yle görüştü. Hatemi, daha sonra yapılan ortak basın toplantısında, ülkesinin Afganistan’la özel bağları olduğunu belirtti, hükümetinin El Kaide militanlarının İran’a sığınmalarına izin vermeyeceğini bildirdi.

İran, Afganistan savaşı sırasında, Amerika’yla birlikte, Taleban’ı devirmeye çalışan Kuzey İttifakını desteklemişti. Ancak Tahran hükümeti Afganistan’da halâ Amerikan askeri bulunmasından memnun değil. İran haber ajansına göre, Cumhurbaşkanı Hatemi’yle Devlet Başkanı Hamid Karzai arasında yapılan görüşmede, ikili ilişkiler, ekonomik yardım, uyuşturucu madde kaçakcılığı ve terörizmle mücadele konuları üzerinde duruldu. Hatemi, görüşmeden sonraki basın toplantısında, hükümetinin el Kaide örgütüyle mücadele ettiğini ve İran’da ele geçirilen 16 El Kaide zanlısının Suudi Arabistan’a teslim edildiğini de söyledi. İran Cumhurbaşkanı, Kabil'e varışında, havalanında ve Karzai’yle görüşmek için gittiği Gülhane Sarayı'nda Amerikan komandoları tarafından korundu. Hatemi, Amerikalı görevlilerin koruması altında yapılan basın toplantısında, Amerika’yı sert bir dille eleştirdi. Hatemi, geçen yılki terörist saldırılardan sonra sınırlı bir dış politika izlemekle suçladığı Amerika'nın, isteklerini zorla başka ülkelere kabul ettiremeyeceğini söyledi.

İran’ın, her zaman Afganistan'ın barış ve istikrarı için çaba gösterdiğini söyleyen Hatemi, Tahran-Kabil ilişkilerinin iyi ve özel ilişkiler olduğunu anlattı, "yıllarca süren savaştan sonra Afganistan'ın şimdi barış ve sükunete ihtiyacı var. Afganistan'ın kalkınması için ilk şart istikrar ve sükunettir,” dedi.

Hamit Karzai ise, konuşmasında, İran’la Amerika arasındaki anlaşmazlıklar üzerinde durmamaya özen gösterdi. Karzai, Afganistan’ın, “Taleban ve El Kaide’nın devrilmesine katkılarından ötürü İran ve Amerika’ya minnet duyduğunu” söyledi. Karzai, ülkesinin, Amerika’yla İran arasındaki görüş ayrılıklarının giderilmesine yardımcı olabileceğini de belirtti.

Basın toplantısında, İran’ın, 2 bin Afgan öğrenci için burs vereceği, iki ülke arasında yeni bir yol inşa edeceği ve alt yapı tesislerinin onarımı için vadettiği 500 milyon Dolarlık mali yardımın 50 milyon Dolarlık ilk bölümünü bu yıl içinde vereceği açıklandı.

Hatemi, Şah Muhammed Rıza Pehlevi’nin 1962 yılındaki Afganistan ziyaretinden sonra bu ülkeye giden ilk İran devlet başkanı oldu.

XS
SM
MD
LG