Erişilebilirlik

Azerbaycan'a Rusya ve AB'den Destek - 2002-08-09


Azerbaycan, Pazar günü Dağlık Karabağ’da yapılacak başkanlık seçimini tanımadığını açıkladı.

Azerbaycan sınırları içerisinde yer alan ancak nüfusunun büyük bir bölümünü Ermeniler’in oluşturduğu Dağlık Karabağ’daki ayrılıkçı liderler ise, seçimin, yönetimin meşruluğunu ve demokratik ilkelere bağlılığını kanıtlayacağını söylüyor.

Pazar günkü seçim, 1991 yılı Aralık ayında Azerbaycan’dan bağımsızlığını ilan eden Dağlık Karabağ’da yapılan üçüncü başkanlık seçimi olacak. Ancak Azeri yetkililer, seçimi uluslararası hukukun ihlali olarak değerlendiriyor ve meşru olmadığını belirtiyor. Konuyla ilgili resmi açıklamada başkanlık seçimi, Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’daki yönetime meşruluk kazandırma girişimlerinden biri olarak tanımlandı.

Rusya ve AB de Bakü’yü destekleyerek, seçimin Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini açıkladı.

Dağlık Karabağ’ı bağımsız bir devlet olarak tanımadıklarını söyleyen Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden Boris Malakhov, konuyla ilgili anlaşmazlıkların seçimle değil, ancak diplomatik yollarla çözülebileceğini belirtti.

Rusya, Fransa ve ABD, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü (AGİT) ile birlikte uzun yıllardır Dağlık Karabağ sorununa barışçı çözüm bulmaya çalışıyor. Ancak bu girişimlerden olumlu sonuç alınabilmiş değil. Ermanistan ve Azerbaycan, 1990’lı yılların başında Dağlık Karabağ nedeniyle savaştıktan sonra 1994 yılında ateşkes ilan ettiler.

Bu arada Ermenistan Dışişleri Bakanı, Dağlık Karabağ’da Pazar günü yapılacak seçimle ilgili eleştirileri reddetti ve Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü ilkesinde ısrar etmesini haklı kılacak bir neden bulunmadığını söyledi.

Seçimler, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev ile Ermeni meslektaşı Robert Koçaryan arasındaki görüşmeden 3 gün önce yapılıyor. İki liderin görüşme sırasında seçimler konusunu da ele almalarına kesin gözüyle bakılıyor.

XS
SM
MD
LG