Erişilebilirlik

'Operasyona Destek Kararı Almadık' - 2002-08-07


Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği Lideri Celal Talabani, Saddam’ı devirmeye yönelik bir operasyona destek kararı almadıklarını söyledi.

Talabani, Ankara’daki temasları sonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD operasyonunun amacı konusunda kendilerine garanti verilmediğini kaydetti ve askeri bir operasyona körü-körüne destek vermeyeceklerini söyledi.

Washington, kitle imha silahları üretme çabasını engelleme amacıyla Irak Lideri Saddam Hüseyin’i devirmeyi istediğini söylüyor. Türkiye ise, Saddam’ı devirmeye yönelik bir operasyon sonrasında Iraklı Kürtler’in bağımsız bir devlet kurmasından ve bunun Türkiye’deki Kürtler üzerinde olumsuz rol oynamasından kaygı duyuyor.

Ancak Iraklı Kürt Lider Talabani, Ankara temasları sırasında Türk yetkililere bağımsız Kürt devleti arayışında olmadıkları yolunda garanti verdiğini söyledi. Talabani, “Biz herşeyden önce Iraklı’yız ve bağımsız bir Kürdistan için mücadele etmiyoruz, bizim mücadelemiz demokratik ve birleşik bir Irak içindir” dedi. Talabani, bir diktatörün devrilip, yerine bir başkasının getirilmesini istemediklerini de belirtti.

Talabani, Ankara ziyareti sırasında NTV televizyonuna verdiği özel bir demeçte ABD’nin Kuzey Irak’ta askeri üs kurduğu haberlerini yalanladı. Talabani, bölgedeki Bamerna Havaalanı’nın halen Türk askerlerinin kontrolünde olduğunu bildirdi.

Talabani, Ankara’daki temaslarından sonra Perşembe günü Washington’a geliyor. Iraklı Kürt lider, Washington’da ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen ve Iraklı muhalifleri biraraya getiren toplantıya katılacak.

Kürdistan Demokratik Partisi Lideri Mesut Barzani de özerklik ve Kürtlere can güvenliği garantisi almadan Saddam Hüseyin’e karşı yapılacak bir operasyona destek vermeyeceklerini bildirmişti.

XS
SM
MD
LG