Erişilebilirlik

'AB müzakere tarihi vermezse MHP bunu kullanır' - 2002-08-06


Avrupa Birliği’ne uyum paketinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde onaylanmasının ardından Milliyetçi Hareket Partisi uyum yasalarının iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını açıkladı. Adalet ve Kalkınma Partisi de uyum paketinde yer alan idam cezasının kaldırılmasına karşı çıktı.

Bu gelişmeleri, Washington Yakındoğu Politikaları Enstitüsü’nde Türkiye programını yönetmeye hazırlanan ve Yale Üniversitesi’nde Türk milliyetçiliği üzerine doktora çalışmasını tamamlamak üzere olan Soner Çağaptay değerlendirdi.

Çağaptay, MHP ile AKP'nin reform paketinde öngörülen idam cezasının kaldırılmasına karşı olduklarını söyledi ve AB'nin Türkiye'ye üyelik müzakerelerinin başlaması için tarih vermediği takdirde MHP'nin eline büyük bir koz geçeceğini söyledi.

Aynı bölgelerde 1995 seçiminde Refah Partisi'nin, 1999 seçiminde ise MHP'nin büyük oranda oy topladığını kaydeden Çağaptay, milliyetçi-muhafazakar kanadın seçim öncesi aynı seçmen grubuna hitap edeceğini ancak seçimlerden sonra iki partinin ittifak yapma olasılığının da bulunduğunu düşünüyor.

XS
SM
MD
LG