Erişilebilirlik

BM'den Irak'ın Görüşme Davetine Red - 2002-08-04


Birleşmiş Milletler baş silah denetçisi, Irak’ın görüşme davetini reddetti. Hans Blix, Londra’da Arapça yayınlanan “El Hayat” gazetesine verdiği demeçte, Irak’ın önce silah denetiminin yeniden başlamasına izin vermesi gerektiğini belirtti.

Blix, Bağdat’a yapacağı bu tür bir ziyaretin asılsız umutlar doğuracağını ve sonuç vermezse durumun daha da kötüleşeceğini söyledi.

Irak Dışişileri bakanı, geçen hafta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’a bir mektup göndererek, baş silah denetçisini görüşmelerde bulunmak üzere Bağdat’a davet etmişti.

Başkan Bush, davetin Amerika’nın Irak politikasını değiştirmediğini ve Saddam Hüseyin’in yarattığı tehdide son vermek için her çareye başvuracağını açıkladı.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Joseph Biden ise Irak’a askeri müdaheleyi haklı gösteren bir gerekçe bulunabileceğini ancak Amerikan halkı, müttefikler ve Irak’ın komşularını kuvvet kullanmaya ikna edebilmek için daha çok çaba harcanması gerektiğini söyledi.

Biden, NBC televizyonuna yaptığı açıklamada Irak’ın gerçek bir tehdit oluşturduğu konusunda görüşbirliği sağlamanın şart olduğunu belirtti.

XS
SM
MD
LG