Erişilebilirlik

ABD Irak'ın Davetinden Etkilenmedi - 2002-08-03


ABD, Bağdat’ta rejim değişikliği isteğinin, Irak’ın, BM silah denetçileriyle görüşme davetinden etkilenmeyeceğini açıkladı. Dışişleri Bakanı Colin Powell Irak’ı, kitle imha silahlarını imha etme yükümlülüğünden kaçma yolları aramakla suçladı. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Bolton da, İngiliz yayın kuruluşu BBC' de yayınlanan mülakatında, ABD’nin Bağdat rejiminde değişiklik isteğinin, Irak’a silah denetçilerinin gitmesiyle değişmeyeceğini söyledi. Amerikalı yetkili esas sorunun, Irak Lideri Saddam Hüseyin ve bölgenin barış ve güvenliği için yarattığı tehditten kurtulmak olduğunu bildirdi.

Irak Dışişleri Bakanı Naci Sabri, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a gönderdiği bir mektupla, silah denetçilerinin başkanı Hans Blixs’i silahsızlanma konularını görüşmek üzere Bağdat’a davet etmişti. Genel Sekreter Annan, Irak’ın bu önerisini Pazartesi günü Güvenlik Konseyi’yle ele alacağını açıkladı. Genel Sekreter'in sözcüsü ise, Irak’ın önerisinin Güvenlik Konseyi’nin belirlediği sürece uygun düşmediğine işaret etti.

Irak’ın önerisi diğer ülkeler tarafından farklı değerlendirildi. İngiltere daveti kuşkuyla karşılarken, Rusya, sorunları çözme yönünde olumlu bir adım olarak niteledi.

Bu arada Suudi Arabistan ile İran, Irak’a askeri müdahaleye şiddetle karşı olduklarını açıkladılar. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud El Faisal Tahran’ı ziyaret ederken, Irak’ın silah denetçilerini davet etmesini olumlu bir adım olarak niteledi. İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi, ülkesinin Arap ya da müslüman bir ülkeye saldırılmasına karşı olduğunu bildirdi.

XS
SM
MD
LG