Erişilebilirlik

Solana: 'Afganistan Kendi Ordusunu Kurmalı' - 2002-07-28


Afganistan Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah, uluslararası barış gücüne başkent dışındaki yerlerde de ihtiyaç olduğunu belirtti. Ülkeyi ziyaret eden Avrupa Birliği’nin dış politika sorumlusu Javier Solana ise, Afganistan’ın uluslararası güçlere bağımlı olmak yerine, kendi güvenliğinden kendisinin sorumlu olması gerektiğini söyledi.

Solana’nın bu görüşü, Avrupa ülkelerinin Birleşmiş Milletler Uluslararası Güvenlik Gücünün görev alanını başkent Kabil dışındaki bölgelere yaymasına muhalefetini yansıtıyor. Beş bin kişilik barış gücünün büyük bölümünü sağlayan Avrupa Birliği, bu kuvvetlerin ülke içine gönderilmesine karşı çıkıyor. Solana, "Afganistan’da bir an önce ulusal bir ordu kurulmasını çok çok istiyoruz. Güvenliği sağlamanın en iyi yolu ulusal bir ordu ve polis gücünün kurulmasıdır," dedi.

Amerika ve Fransa’nın eğitmeye başladığı Afganistan Ulusal Ordusu’ndan geçtiğimiz hafta 300 kişilik bir tabur mezun oldu. Ancak askeri uzmanlar, Afganistan’ın güvenlik ihtiyacını karşılayacak bir ordu oluşmasının yıllar alacağını söylüyorlar. Bu arada, Devlet Başkanı Hamid Karzai yönetimindeki geçici hükümetin Kabil ve dışında, güvenlik alanında karşılaştığı pek çok sorun var. Devlet Başkanı Yardımcısı Abdul Kadir, 3 hafta önce başkentte bir suikaste kurban gitti. Batıdaki Heart bölgesinde ise Peştularla Tacik militanları arasında çatışmalar oldu. Amerikan askeri güçlerinin Afganistan’ın doğusunda teröristleri yakalama operasyonları da devam ediyor.

Güvenlik kaygılarından dolayı Amerikan komandoları Karzai’nin korumasını üstlenirken, Avrupalı uzmanlar da 240 kişilik bir Afganlı grubu, kabinedeki bakanların korunması için özel olarak eğitiyor.

XS
SM
MD
LG