Erişilebilirlik

Kongre'den İran Politikasında Değişiklik Çağrısı - 2002-07-26


ABD Kongresi'nden bir grup üye, İran’a uygulanan politikanın değişmesini istiyor. Bu üyeler, yönetimi, İran hükümetiyle anlaşma çabalarına son vermeye ve doğrudan İran halkı içindeki demokratik unsurlarla dialog kurmaya çağırıyor.

Cumhuriyetçi Parti Kansas Senatörü Sam Brownback, hazırlanmasına katkıda bulunduğu ve her iki partiden üyelerin desteklediği tasarı hakkında konuşurken, İran için sert bir dil kullanıyor. Brownback, "Bizim şu andaki İran rejiminin ne olduğunu iyi bilmemiz, önem taşıyor. Rejimi oluşturan grup, İran’da gerçek demokrasinin gelişmesini engelleyen, insan haklarını ihlal eden, terörizmi besleyip ihraç eden, yasadışı bir zümredir" dedi. 1997 yılında iktidara gelen, geçen yıl da yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi uzun zamandır reform yapacağını söylüyor. Buna karşılık, Amerikan Kongresi'ndeki tasarıyı hazırlayanlardan Demokrat Partili Oregon senatörü Ron Wyden, Hatemi ile reformcu müttefiklerinin, verdikleri sözleri yerine getirmediklerini belirtiyor. Wyden, "Bunlar dişe dokunur bir demokratik değişim getirmeyi beceremediler. Aslına bakarsanız Hatemi yönetiminin icraatı da, sansürü artırmak, dincilik bilincini körükleyip sindirmek, siyasi baskıyı daha da artırmak oldu" dedi.

Senatör Wyden, Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın İran’I, insan haklarını sistemli olarak ihlal etmek, yargısız idamlar, ortadan kaybolmalar ve yaygın işkenceden sorumlu tuttuğuna işaret ediyor. Demokrat Partili Senatör'e göre, öğrenci grupları, kadın kuruluşları ile dini azınlık gruplarının sık sık yaptıkları gösteriler, İran halkı arasında Demokratik değişim isteğinin ne kadar yaygın olduğunu kanıtlıyor.

Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Partili üyelerinden Kalifornialı Tom Lantos da aynı tasarıyı Temsilciler Meclisi’ne sunanlardan. Lantos da İran’daki rejim hakkında aynı olumsuz görüşleri paylaşıyor. İran halkı demokrasiden başka bir şey istemiyor diyen Lantos, "Kadın-erkek eşitliği, dini özgürlük ve 21’inci yüzyılın dünyasının bir parçası olmak, İran halkının başlıca özlemleridir" görüşünü savundu. Bağlayıcı niteliği olmayan tasarı ABD'nin İran’da demokrasi isteyen gruplara nasıl ulaşacağı hakkında öneriler içermiyor. Tasarı kabul edildiği zaman kanun gücünde bir bağlayıcılığı olmayacak.

Washington Post gazetesinde bu hafta yayınlanan bir haberde, Bush yönetiminin İran hükümetiyle işbirliği yolları arama politikasını terk ettiği belirtiliyordu. Fakat hemen ardından, Beyaz Saray Sözcüsü Ari Flescher haberi yalanladı. Sözcü bu yalanlamayı yaparken, İran’ın terörizmi desteklemesinden ve Ortadoğu barış girişimlerini reddetmesinden duyulan kaygılara işaret etti. Ancak sözcü, ABD'nin, gerekli oldukça İranlı yetkililerle temas imkanları için çalışmaya devam edeceğini belirtti. Sözcü'nün bu sözlerine rağmen, Kongre üyesi Lantos, Bush yönetiminin, İran konusunda hazırladıkları karar tasarısını destekleyeceğine inandığını kaydetti.

XS
SM
MD
LG