Erişilebilirlik

Tümgeneral Zorlu: Tedbirliyiz - 2002-07-24


Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'nün (ISAF) komutasını Haziran ayında İngiliz generalden devralan Tümgeneral Hilmi Akın Zorlu, emrindeki Türk askerlerin Afgan halkıyla ilişkilerinin çok iyi olduğunu ancak terörist saldırı tehlikesine karşı gereken önlemleri aldıklarını söyledi.

Tümgeneral Zorlu, Kabil'deki karargahında Amerika'nın Sesi Muhabiri Akbar Ayazi'nin sorularını yanıtladı.

Zorlu, Türkiye'nin, bugüne kadar Somali, Bosna, Kosova, Gürcistan, Filistin ve hatta Doğu Timor'a, uluslararası barışı koruma operasyonları için asker gönderdiğini, daha önce de, "savaş" olarak adlandırılmakla birlikte, 1950'lerde Kore'deki Birleşmiş Milletler operasyonuna katıldığını hatırlattı. Tümgeneral Zorlu, bu deneyimlerin birikimine sahip olan Türk silahlı kuvvetleri adına, dost ve kardeş Afganistan'da halkın büyük ihtiyaç duyduğu barış ve huzuru sağlama çabasına katkıda bulunmaktan gurur duyduklarını belirtti. Türk komutan, ISAF bünyesindeki 1350 Türk subay, assubay ve askerinin, uluslararası güce dahil diğer ülkelerin askerleriyle ilişkilerinin çok iyi, morallerinin yüksek olduğunu söyledi.

ISAF'ın görev ve yetki alanının, başkent Kabil dışındaki yerlere de yayılması yönünde Afgan yetkililerce dile getirilen talepleri hatırlatan muhabirimizin sorusuna karşılık Tümgeneral Zorlu, bu konuda karar verme yetkisinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne ait olduğunu, böyle bir karar verilirken, mevcut koşulların, doğacak personel ihtiyacının ve mali imkanların gözönünde tutulması gerekeceğini belirtti.

Zorlu, Türk askerlerine Afgan halkından bir tehlike gelmeyeceğini, Afgan halkının, Türkiye'nin, dost ve kardeş bir ülke olarak kendi askerlerini, yardım amacıyla Afganistan'a gönderdiğini bildiğini söyledi. Ancak Tümgeneral Zorlu, teröristlerin dostluk ve kardeşliğe önem vermediğini bildiklerini, terörist saldırı tehlikesine karşı hazırlıklı olduklarını bildirdi.

Türkiye ile Afganistan arasındaki tarihi dostluğun, Atatürk ve Şah Emanullah arasındaki dostluğa kadar uzandığını hatırlatan Tümgeneral Zorlu, Afgan halkının yıllarca savaştan acı çektiğini, son altı yılda da dini kendi kötü emelleri için kullanan Taleban rejiminin halka derin acılar yaşattığını söyledi.

XS
SM
MD
LG