Erişilebilirlik

Şarlo'nun Şövalyeliği - 2002-07-21


Yeni ortaya çıkan belgeler, İngiliz film yıldızı ve yönetmeni Charlie Chaplin’e şövalye ünvanı verilmesinin siyasi görüşleri ve ahlaki tutumu gerekçe gösterilerek 20 yıl geciktirildiğini gösteriyor.

İngiltere Kamu Belgeleri Dairesi’nde bulunan raporlara göre, 1950’lerde Chaplin, şövalyelik için düşünüldüğünde, İngiliz yetkililer aktörü bu şeref için fazla tartışmalı bir karakter olarak değerlendirdi.

Torba gibi pantolonlarıyla sinemada unutulmaz bir karakter olan Chaplin iki kez 16 yaşında kızlarla evlenmiş, 1940’larda ise hakkında babalık davası açılmıştı. İngiltere Dışişleri Dairesi’nde bulunan bir belgede Chaplin’in eşlerinden bahsedilirken “kadın” kelimesinin üzeri çizilip, el yazısıyla “kızlar” tabiri kullanıldığı ortaya çıktı.

Ayrıca Amerika’da görev yapan İngiliz diplomatların da Chaplin’in komünizme olan yakınlığından rahatsızlıklarını belirttiği anlaşılıyor. Chaplin ise komünizme sempati duyduğunu her zaman reddetmişti.

Belgelerde İngiliz diplomatların, Chaplin’e şövalyelik ünvanı verilmesinin Amerika'da iyi karşılanmayacağını düşündükleri ortaya çıktı. "Şarlo," 1952 yılında tekrar Amerika'ya gelmek istemiş ancak Amerika'ya girmesine, siyasi nedenlerden izin verilmeyince İsviçre'de yerleşmişti. Chaplin’e sonunda "Sir" ünvanı ölümünden 2 yıl önce, 1975 yılında, Kraliçe İkinci Elizabeth tarafından verilmişti.

XS
SM
MD
LG