Erişilebilirlik

Bush Lider Değişiminde Israrlı - 2002-07-18


Başkan Bush, Ortadoğu’yla ilgili soruları yanıtlarken doğrudan yanıt vermemekle birlikte, yeni bir Filistin liderliğine ihtiyaç bulunduğunu söyledi. "Arafat bir liderden beklenen işleri yapamadı. Hala bu düşüncedeyim. Yeni bir liderler ekibinden, Filistin halkı daha çok yararlanır."

Başkan Bush Yaser Arafat’ın, bütün tartışmaların kendi etrafında geçmesini istediğini belirtti, fakat konunun tek bir kişiden daha büyük boyutlar taşıdığını kaydetti. "Arafat, tüm konunun kendisi olmasını istiyor. Geçmişte de durum böyleydi. Fakat Arafat’ın bugüne kadar yaptıklarını iyi bir değerlendirmeden geçirirseniz, Filistin halkı için gerekenleri yapamadığını görürsünüz."

Başkan Bush’un bu konuşmasından üç dort saat sonra da Tel Aviv’de İsraillilere karşı iki yeni bombalı terörist saldırı haberi geldi. Beyaz Saray sözcüsü McClellan saldırıyı, sert bir dille kınadı. Daha sonra Başkan Bush da saldırıda ölenlerin ailelerine baş sağlığı dilerken, barışın bir şiddet ortamında kurulamayacağını söyledi. Başkan, yazılı açıklamasında bu saldırıların sadece masum İsraillileri hedef almadığını, Filistin halkının umutlarını canlandırma çabasına da darbe vurduğunu belirtti.

Bu gelişmeler, Bush yönetiminin Ortadoğu barış sürecini yeniden canlandırmak için yoğun diplomatik çaba gösterdiği bir döneme rastlıyor. Dışişleri Bakanı Colin Powell, bugün Washington’da Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlarıyla görüştü. Bu üç bakan önümüzdeki saatlerde Beyaz Saray’da Başkan Bush’la da görüşecek.

Dün de New York’ta, Amerika Dışişleri Bakanıyla Rusya, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler temsilcileri arasında yapılan görüşmede, Ortadoğu barış çabasını canlandırma yolları üzerinde duruldu. Bu görüşmede, insani yardım ve siyasi reformlar konusunda bir ölçüde ilerleme olmakla birlikte herkesin zihninde, “Yaser Arafat’ın Filistin liderliği içindeki yeri ne olacak” düşüncesi vardı. New York görüşmesinde bu konuda bir gelişme olmadığı bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG