Erişilebilirlik

İtirafçılar 17 Kasım'ın Saldırılarını Sıraladı - 2002-07-18


Yunan polisi, 17 Kasım terör örgütünün yakalanan 2 üyesinin itiraf ettiği saldırıların listesini yayınladı.

Polis şefi Fotis Nasiakos düzenlediği basın toplantısında 2 gündür gözaltında tutulan Vasilyos ve Hristodulos Ksiros kardeşlerin, 1984 yılından bu yana örgüt adına gerçekleştirdikleri suikast, saldırı ve soygun eylemlerini itiraf ettiklerini açıkladı.

Açıklamaya göre 2 kardeş, örgütün bazı Amerikalı diplomatlara yönelik saldırılarına ve son olarak İngiliz Askeri Ataşesi Stephen Saunders’in öldürülmesi olayına karıştıklarını itiraf ettiler.

Ksiros kardeşlerin kabul ettiği eylemler arasında Yunanlı işadamları, politikacılar ve güvenlik görevlilerini hedef alan suikastler de yeralıyor. Ancak sanıklar, Türk diplomatlar Çetin Görgü ve Ömer Haluk Sipahioğlu’na düzenlenen saldırıları üstlenmedi.

Bu arada Çarşamba gecesi Ege Denizi'ndeki Lipsi Adası'nda düzenlenen operasyon sırasında yakalanan 60 yaşındaki Üniversite Profesörü Aleksandros Giotopulos’un, örgüt lideri olduğu sanılıyor. Üzerinden Mihalis İkonumu adına düzenlenmiş sahte bir kimlik çıkan zanlı, helikopterle Atina’ya getirilip Terörle Mücadele Dairesi'nde sorgulandı. Zanlı, sorgusu sırasında gerçek adının Aleksandros Giotopulos olduğunu itiraf etti.

Yunan polisi, yakalanan profesörün 2 yıldır Yunanistan’da “en çok arananlar“ listesinde olduğunu açıkladı. Polis, zanlının gerçek kimliğini 2 yıldır bildiklerini, ancak 17 Kasım örgütüyle bağlantısını kanıtlayamadıkları gibi kendisini bir türlü ele geçiremediklerini bildirdi.

Cunta döneminde Paris’te, daha sonra da Strasburg’ta öğretim üyeliği yapan Giotopulos, Fransız eşiyle 20 yıldır kışları Fransa’da, yazları Lipsi Adası'nda yaşıyordu. Bir Yunan televizyon kanalı, Profesör Giotopulos’un yakalanmadan kısa bir süre önce Türkiye’ye kaçmaya hazırlandığını önesürdü. Televizyona göre zanlının üzerinden Türkiye’ye feribotla gidiş bileti çıktı. Yunan polisi, 1980 yılından bu yana en az 7 suikastte kullanılan silahı bulduğunu da açıkladı.Polis, 6 Temmuz’da bir eve yapılan baskında ele geçirilen silahın, İngiliz Askeri Ataşesi Stephen Saunders ile aralarında bir güvenlik şefi ile bir milletvekilinin de bulunduğu 6 Yunanlı'nın öldürülmesinde kullanıldığına inanıyor.

XS
SM
MD
LG