Erişilebilirlik

Polis Memurları Yargılanacak - 2002-07-18


California eyaletinde genç bir siyahı döven iki polis memuru hakkında dava açıldı.

Bu ayın başlarında, bir benzin istasyonunda dört polis memuru tarafından tutuklanan 16 yaşındaki Donovan Jackson’un, polislerden bazıları tarafından dövüldüğü, bir vatandaşın çektiği video filmle belgelenmişti. Olay California'da siyahların ve insan hakları gruplarının protesto gösterilerine yolaçmıştı. Jackson’un ailesi tarafından, beyaz polis memurları aleyhinde yapılan mahkeme başvurusunu inceleyen jüri, iki polis hakkında dava açılabileceği yolunda karar aldı.

Bu polislerden, filmde siyah gence yumruk atarken görülen Jeremy Morse, avukatı aracılığıyla, tutuklama sırasında ırkçılık yapmadığını, direnen siyah genci kontrol altına almaya çalıştığını söyledi. Morse suçlu bulunduğu takdirde bir yıl hapis ve 10 bin Dolar para cezası alması mümkün…

İran asıllı, Bican Derviş adlı ikinci polis memuru ise olay hakkında sahte rapor tutmaktan yargılanacak. Yine California’da 1991 yılında yaşanan benzeri bir olayda bir grup beyaz polisin Rodney King adlı siyahı dövdüğü video filmle belgelenmişti. Yargılanan polis memurlarının beraat etmesi, Amerika’da yakın tarihin en şiddetli ırk çatışmalarına yolaçmış, 60 kişinin öldüğü olaylarda Los Angeles’in bir banliyösü tamamen yakılmıştı.

XS
SM
MD
LG