Erişilebilirlik

AIDS Tedavisine Milyarlar Yetmiyor - 2002-07-10


İspanya’daki AIDS Konferansı’nda sonuçları açıklanan yeni bir araştırmaya göre, Amerika’da AIDS hastalığının tedavisi HIV hastalarının tedavisinden iki kat daha pahalıya mal oluyor.

Alabama Üniversitesi araştırmacılarından Michael Saag, bir HIV taşıyıcısının tedavisi için yılda ortalama 14000 Dolar (21 Milyar TL)harcama yapılırken, bir AIDS hastası için bu rakamın 34000 Dolar’a çıktığını söyledi.

Araştırma, yeni ilaçların en fazla ihtiyaç duyulan yerlerde; gelişmekte olan ülkelerde hala çok pahalı olduğunu da gösteriyor.

Bu arada konferans nedeniyle biraraya gelen göstericiler, yoksul ülkelere bu konuda daha fazla yardım yapılmasını istedi.

Göstericiler gelişmiş ülkeler tarafından ayrılan 2,8 milyar Dolar'lık yardımın son derece yetersiz olduğunu, hastalıkla mücadele için yılda en az 10 milyar Dolar'a gerek duyulduğunu söylüyor.

Öte yandan BM ile ABD Uluslararası Kalkınma Dairesi’nin bir araştırmasına göre 2010 yılı itibariyle AIDS nedeniyle öksüz veya yetim kalacak çocukların sayısı iki kat artacak.

Şu anda tüm dünyada 40 milyon kişi HIV ve AIDS hastalığıyla mücadele ediyor. Bunlardan 28,5 milyonu Afrika kıtasında, 6,6 milyonu da Asya da yaşıyor.

XS
SM
MD
LG