Erişilebilirlik

Bush: Şirketler Hesap Verecek - 2002-07-09


Amerikan şirketler dünyasında birbirini izleyen skandallar üzerine, Başkan Bush hesaplarda hile yapan, doğruyu söylemeyen ve yasaları çiğneyenlerin peşine düşüleceğini söyledi.

New York’un finans merkezi sayılan Wall Street’i ziyaret eden Bush, sahtekarlık suçundan hüküm giyen şirket yöneticilerine verilecek hapis cezalarının iki katına çıkartılacağını açıkladı. Bush ayrıca iş dünyasındaki sahtecilikleri ortaya çıkartacak bir özel ekip oluşturulmasını önerdi.

Bu konuşmadan önce, Amerikan Kongresi’nin Demokrat partili üyeleri, Başkan’ı, boş lafları bir yana bırakıp, Amerikan şirketlerinde temizlik harekatı başlatacak olan yasa tasarılarını desteklemeye çağırmıştı.

Amerikan Kongresinde dün yaşanan bir olay bu çağrılara hız katmıştı. Kongresi'nin bir komisyonunda ifade vermeye çağrılan WorldCom telekom şirketi yöneticileri, Anayasanın 5'inci maddesinin verdiği hakkı kullanarak, kendi aleyhlerinde kullanılabilecek şekilde ifade vermeyi reddettiler. Hesaplarında 4 milyar Dolarlık sahtecilik yapmakla suçlanan WorldCom yöneticilerinin bu tutumu Kongre üyelerinin tepkisine yolaçtı.

Bu arada Başkan Bush, Pazartesi günü Beyaz Saray'da yaptığı ve aynı konulara ayırdığı basın toplantısı sırasında 1990'lı yılların başında bir şirket yöneticisi iken yapılan hisse senedi satışı nedeniyle uğradığı eleştirileri yanıtladı. Bush'un, Harken Enerji Şirketi Yönetim Kurulu üyesi olduğu dönemde yapılan hisse senedi satışları şirket hesaplarında gerektiği gibi gösterilmediği için Sermaye Piyasası Kurulu (Securities and Exchange Commission) soruşturma açmıştı. Bush, basın toplantısında, Kurulun, Harken şirketinin hesaplarını düzeltmesi yolunda karar aldığını ve şirketin de bunu yaptığını, meselenin bu şekilde kapandığını söyledi. Bush, Demokrat Partililerin bu olayı yeniden gündeme getirerek "kötü politika yapmakla" suçladı.

XS
SM
MD
LG