Erişilebilirlik

Suikastin Nedeni Belirsiz - 2002-07-07


Afganistan’da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hacı Abdülkadir öldürüldü. Afganistan İçişleri Bakanı Muhammed Vardak, saldırının nedeni konusunda henüz bir ipucu bulunmadığını ve soruşturmanın devam ettiğini söyledi. Başkan Bush, Afgan halkına başsağlığı diledi, soruşturmada yardım önerdi.

Cumhurbaşkanı Hamid Karzai’nin üç yardımcısından biri olan Peştu kökenli Hacı Abdülkadir, bugün başkent Kabil’deki Bakanlık binasının önünde, otomobilinin içinde vurularak öldürüldü. Saldırıda aracın şoförü ölürken, araçtaki üç kişi de yaralandı. Görgü tanıklarına göre, saldırganlar, bakanlık muhafızları kisvesi altında, bina önünde Abdülkadir'in çıkışını bekliyordu.

Polis, iki silahlı kişinin araca çok sayıda kurşun sıktıktan sonra olay yerinden kaçtığını bildirdi. Saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadı. Hükümet, suikastin terörist bir saldırı olduğunu ve soruşturmayı özel bir komisyonun yürüteceğini açıkladı. Kabil Emniyet Müdürü Beşir Salangi, saldırı sırasında olayı önlemek için hiçbir şey yapmayan 10 güvenlik görevlisinin tutuklandığını açıkladı. Öldürülen Başkan Yardımcısı aynı zamanda Bayındırlık Bakanıydı ve daha önce doğudaki Nangahar’da valilik yapmıştı. Ülkenin doğusundaki önde gelen aşiret liderlerinden biri olan Abdülkadir, Taleban rejiminin Aralık ayında devrilmesinde önemli rol oynamıştı.

Hacı Abdükadir’in ağabeyi Abdül Hak, geçen Ekim ayında aşırı islamcı yönetime karşı direniş hareketini örgütlemek için Afganistan’a girdikten sonra Taleban tarafından yakalanmış ve asılarak idam edilmişti. Bu yılın başında da Turizm Bakanı Kabil havaalanında nedeni anlaşılamayan bir olayda öldürülmüştü.

Hacı Abdülkadir, Karzai kabinesindeki birkaç Peştu üyeden biri. Afganistan nüfusunun çoğunluğunu oluşturan Peştular, Karzai'yi, azınlıktaki Taciklere, hükümette gereğinden fazla yer verdiği gerekçesiyle eleştiriyor.

Başkan Bush, Afgan halkına başsağlığı dilerken, istendiği taktirde Hacı Abdülkadir’in katillerinin yakalanması için Amerika’nın yardım edeceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG