Erişilebilirlik

Kıbrıs'ta İlk Tur Görüşmeler Tamamlandı - 2002-07-02


6 aydan bu yana devam eden Kıbrıs görüşmelerinde ilk tur, sonuç alınamadan tamamlandı. Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile Rum Cumhurbaşkanı Glafkos Klerides Ocak ayında doğrudan görüşme sürecini başlatırken, kendilerine Haziran ayı sonuna kadar süre tanımış ve bu müddet içerisinde Kıbrıs sorununa çözüm bulmayı hedeflemişlerdi. Ancak Salı günü yapılan bir saatlik son görüşmeyle ilk tur noktalanırken, taraflar bu hedefe ulaşmada başarılı olamadı.

Rum yetkililer, ikinci tur görüşme sürecinin 12 Temmuz’da başlayacağını söylerken, BM yetkilileri ikinci turun başlangıç tarihini 16 Temmuz olarak açıkladı.

Kıbrıs Rum yetkilileri, 6 ay önce başlayan görüşmelerde sonuç alınmadığını söylerken, Aralık ayı sonuna kadar çözümü öngören yeni bir Amerikan girişiminden haberdar olmadıklarını da bildirdi. Yayınlanan bazı haberlerde, Amerikan planının güvenlik sorunları üzerinde yoğunlaştığı bildirilmiş ve bu plana göre, çözüme ulaşıldıktan sonra 20.000 Türk askerinin adada kalmasına izin verileceği belirtilmişti.

BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro de Soto, Pazartesi günü yaptığı açıklamada 28 yıldır devam eden anlaşmazlığın çözümü için konulan Haziran sonu hedefine ulaşılamadığını doğruladı, ve Genel Sekreter Kofi Annan’la son durumu görüşeceğini bildirdi. De Soto, 9 Temmuz'da da Güvenlik Konseyi’ne bilgi verecek.

Son altı ay içinde toplam 40 görüşme yapan liderler yönetimde yetki paylaşımı, güvenlik, toprak ve mülk konularında anlaşmaya varamadı.

XS
SM
MD
LG