Erişilebilirlik

Bush'un Sağlığı İyi - 2002-06-29


Başkan Bush Pazar günü kolonoskopi (kalın bağırsak kanseri testi) oldu. Başkanın Doktoru Hava Doktor Albay Richard Tubb, kontrolda hiçbir anormalliğe rastlanmadığını ve doktorların, Başkana bundan sonraki kolonoskopinin beş yıl sonra yapılmasını tavsiye ettiklerini açıkladı.

Gelecek hafta 57’inci doğum gününü kutlayacak olan Bush’ta, 1998 ve 1999 yıllarında yapılan kolonoskopilerde kalın barsağında kanser olmayan polipler görülmüş ve bunlar kolonoskopi sırasında alınmıştı. Bugünkü kontrolun Bush’un yıllık sağlık kontrolu çerçevesinde yapıldığı bildirildi.

Yaklaşık yarım saat süren işlem anestezi uygulanarak yapıldığı için Başkan Bush, kolonoskopiden hemen once yetkilerini geçici olarak Başkan Yardımcısı Dick Cheney’e devretti. Amerikan anayasasına 1967 yılında eklenen 25’inci maddeye gore, Başkan, yetkilerini, kullanamayacağı durumlarda Başkan Yardımcısına geçici olarak devrebiliyor. Bugünkü işlem sırasında da Bush, yetkilerini, yaklaşık 2 saat süreyle Başkan Yardımcısı Cheney’e devretti.

Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer, Camp David’de gazetecilere yaptığı açıklamada, Bush’un 2 saat sonunda yetkilerini geri aldığını bildirdi. Bush, Cumartesi günü Beyaz Saray’dan Camp David’e hareket ederken gazetecilere kolonoskopi olacağını ve yetkilerini geçici olarak yardımcısına devredeceğini söylemişti. Bush, Amerika’nın savaş durumunda olduğunu söyleyerek, geçici yetki devrini uygun gördüğünü belirtmişti.

Anayasanın 25’inci maddesi, 1967’den buyana ikinci kez uygulandı. Temmuz 1985’de, o zamanki Başkan Ronald Reagan, kolon kanseri ameliyatı geçirdiği için yetkilerini yaklaşık 7 saat süreyle o zamanki Başkan Yardımcısı George Bush’a devretti.

Beyaz Saray Sözcüsü Fleischer, Başkan Bush’un, 50 yaşın üzerindeki Amerikalılara, kolonoskopi yaptırmayı ihmal etmemeleri için çağrıda bulunduğunu söyledi.

İstatistiklere göre Amerika’da bu yıl 135.400 kişide kolo-rektal (kolon ve rektum) kanser teşhis edileceği ve yaklaşık 60.000 kişinin bu kanser yüzünden öleceği tahmin ediliyor.

Kolo-rektal kanser, dışkı testi ve sigmoidoskopi denen ve bayıltmayı gerektirmeyen kontrol yoluyla da belirlenebiliyor ancak uzmanlar, bu yöntemlerin kolonoskopi kadar güvenilir olmadığını belirtiyorlar. Daha pahalıya malolmakla birlikte kolonoskopide güvenilirlik oranı yüzde 95 dolayında.

XS
SM
MD
LG