Erişilebilirlik

Türkiye ve Güney Kore'de Kutlamalar - 2002-06-29


Dünya Kupası’nda Türkiye bugün Güney Kore’yi üç-iki yenerek üçüncü oldu. Türk Milli Takımı bu maçta Kupa tarihinin karşılaşma başladıktan sonra en kısa sürede atılan golünü de kaydederek rekor kırdı.

Güney Kore’nin Taegu kentindeki maçın 11’nci saniyesinde Hakan Şükür, Türkiye’yi bir-sıfır öne geçiren ilk rekor golü attı. Güney Kore 9’uncu dakikada beraberlik golünü kaydetti. Ancak İlhan Mansız iki gol daha atarak Türkiye’nin üçüncülüğü almasını sağladı.

Dünya Kupası Tarihinde bundan önceki en çabuk gol, 1962’de Şili’de yapılan Kupa finallerinde Çekoslovakya-Meksika maçında Çek futbolcu Vaclav Masek tarafından 15’nci saniyede atılmıştı.

Güney Kore-Türkiye maçı sıkı güvenlik önlemleri altında yapıldı. Maçtan önce bu sabah Kuzey Kore gemilerinden açılan ateşte ölen dört Güney Koreli asker için saygı duruşu yapıldı.

Güney Kore Televizyonu maç öncesi Kore savaşı belgeselleri yayınladı ve Türkiye’yi, Türk askerini öven konuşmalara yer verdi. Daegu’daki stadda çok dostça bir hava hakimdi. Maç öncesi Türk futbolcuların adları okunurken, Güney Koreli izleyiciler hepsini uzun uzun alkışladı. “İki dost takım oynuyor, “Türkiye Dünya Kupasının Yıldızı”, Daegulular Türkiye’yi Seviyor” yazılı pankantlar açıldı.

Güney Kore ve Japonya’nın ev sahipliği yaptığı Dünya Kupası’nda final maçı yarın. Brezilya’yla Almanya Japonya’nın Yokohama kentinde karşılaşacak. Brezilya bu maçı da kazanırsa, beşinci kez Dünya Futbol Kupası alan tek takım olacak.

Türk Milli Takımının Kupa üçüncüsü olması, başta Ankara ve İstanbul olmak üzere Türkiye'nin her köşesinde kutlanıyor. Türkiye saatiyle öğleden sonra oynanan maç sırasında boş olan caddeler maçın bitiminden sonra bayraklar taşıyan ve kırmızı-beyaz giysiler içindeki yüzbinlerce kişi tarafından dolduruldu. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve diğer liderler, Milli Takımın başarısını kutlayan mesajlar yayınladılar.

Güney Koreliler de, milli takımlarının Dünya Kupası finallerinde ilk dört arasında girmesi dolayısıyla futbolda son yıllarda elde ettikleri başarıları büyük gösterilerle kutluyorlar. Dünya Kupası finallerine Asya grubundan katılan Güney Kore, Japonya ve Çin gibi diğer, futbolda yeni ancak iddialı ülkeleri geride bırakarak başarısını kanıtlamış bulunuyor.

XS
SM
MD
LG