Erişilebilirlik

Okul Andında Tanrı'dan Sözedilsin mi? - 2002-06-27


Amerika’da bir federal mahkemenin aldığı, resmi okullarda okunan vatana bağlılık andı içinde Tanrı'dan sözetmenin anayasaya aykırı olduğu yolundaki karar, Başkan Bush yönetimi ve Kongre tarafından tepkiyle karşılandı.

California’nın San Francisco kentindeki federal bölge temyiz mahkemesi, ateist olduğunu söyleyen bir baba tarafından açılan davada, başvuruyu haklı gördü ve öğrencilerin hergün Amerikan bayrağı önünde okudukları bağlılık andı içinde Tanrı'dan sözedilmesinin, anayasadaki “din ve devlet işlerinin birbirinden ayrı tutulması” ilkesine aykırı olduğu yolunda karar aldı.

Karar, üç kişilik yargıçlar heyeti tarafından, bir’e karşı iki oyla alındı.

Başkan Bush ve Kongre’nin önde gelen üyeleri, kararı şiddetle eleştirdiler. Sekizler Grubu zirvesi için Kanada’da bulunan Bush, kararın, Amerika’nın tarihiyle ve gelenekleriyle uygun olmadığını belirtti. Bush, bu kararın, kendisine, bölge mahkemesi yargıcı olarak, "aklı başında insanları ataması gerektiğini hatırlattığını" söyledi. Bush, "Amerikan halkı, haklarını Tanrı'dan almıştır" diye konuştu.

Bush yönetiminin, Adalet Bakanlığı aracılığıyla bölge mahkemesi heyetinin kararı aleyhinde Amerika Yüksek Mahkemesine başvurması bekleniyor. Kararın, San Francisco bölge temyiz mahkemesi yargıçlar heyetinin tamamı tarafından da gözden geçirileceği bildiriliyor.

Kongre’de ise, Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerinin hemen hemen tamamı, bugün okullarda okunan bağlılık andını topluca okudu.

San Francisco'da sözkonusu davayı açan ve dinsiz olduğunu söyleyen Michael Newdow, dün kararın açıklanmasından buyana ölüm tehditleri aldığını söyledi. Newdow, ilkokul öğrencisi olan kızı adına bu davayı açarken bir vatansever gibi, anayasanın korunması amacıyla hareket ettiğini belirtti.

Amerika'da okullarda öğrencilere okutulan andın, 1892 yılında kaleme alınmış olan ilk metninde Tanrı'dan sözedilmiyordu. "Tanrı" ifadesi, Amerika'da komünizm aleyhtarlığının çok güçlü olduğu bir dönemde, 1954 yılında, dinsizlikle (ateizm) özdeşleştirilen komünizme karşı bir protesto gösterisi olarak, Kongre'nin kararıyla metne eklenmişti.

XS
SM
MD
LG