Erişilebilirlik

'11 Eylül Uluslararası İşbirliği Eksikliğini Gösteriyor' - 2002-06-26


ABD Dışişleri Bakanlığı Terörle Mücadele Koordinasyon Dairesi’nin Türkiye’yle ortaklaşa düzenlediği Uluslararası Terörizmle Mücadele Konferansı Ankara’da çalışmalarını tamamladı. Konferansa Afganistan, Kanada, Polonya, Rusya ve Çin'in yanı sıra, AB, Kafkasya ve Orta Asya ülkelerinden temsilciler katıldı.

Konferansa ABD adına katılan Terörle Mücadele Koordinasyon Dairesi Başkanı Büyükelçi Francis Taylor, gazetecilerle konferans başlangıcında yaptığı toplantıda Türkiye’nin, terörle mücadelede Washington’a verdiği destekten büyük övgüyle bahsetti.

Taylor, Ankara’nın, Başkan Bush’un “şer ekseni” olarak nitelediği İran ve Suriye’yle son dönemdeki yakınlaşma girişimlerini değerlendirmesi istendiğinde, Türk hükümetinin dış politika kararları üzerinde yorum yapmayacağını, bununla birlikte ülkesinin teröre destek veren ve kitle imha silahlarını yaymaya çalışan rejimlere karşı, ekonomik ve diplomatik seçenekler dahil, her türlü kanalı kullanacağını söyledi.

Büyükelçi Taylor, ABD’nin, 11 Eylül saldırıları konusunda alınan istihbaratı değerlendirmede yetersiz kaldığı yolundaki bir eleştiriyi de yanıtlarken, “11 Eylül saldırıları, dünya ülkelerinin, tüm istihbarat örgütlerinin ve diplomatik kurumların işbirliği yapmadığını ortaya koyuyor” dedi. Büyükelçi, terör örgütlerinin, bu boşluktan yararlanıp eylemlerini düzenlediklerini ve 11 Eylül’ün, tüm dünya ülkelerine büyük bir uyarı işareti verdiğini belirtti.

Büyükelçi Taylor, Türk basınında yer alan ve bazı terör örgütlerinin Irak topraklarında El Kaide militanlarınca eğitildiği yolundaki haberlere ilşikin bir soruyu yanıtlarken de, El Kaide’nin bölgedeki faaliyetlerine ilişkin haberlerin izlendiğini söyledi.

Büyükelçi Taylor, “El Kaide’nin yeni bir eylem düzenlemeyi istediğini biliyoruz, ve bunun gerçekleşmemesi için tüm dünya ülkeleriyle birlikte elimizden geleni yapıyoruz. Ama eğer, teröristler eylem planlarında başarılı olursa, bu, mücadeleyi kaybettiğimiz, savaştan yenik çıktığımız anlamına gelmez” dedi.

Taylor, müttefik ülkelerin El-Kaide’nin planlarını bozmak için her türlü çabayı gösterdiklerinden emin olduğunu ve terör şebekelerinin çökertildiğini de sözlerine ekledi.

Ankara’da 24-26 Haziran arasında ABD ve Türkiye işbirliğiyle düzenlenen konferansta, terörle mücadele amacıyla hazırlanan yasalara işlerlik kazandırılması, terör örgütlerinin finans kaynaklarının kesilmesi, hukukun üstünlüğü ilkesinin korunması ve insan hakları gibi bir dizi konu ele alındı.

Katılımcılar, ayrıca, terörle mücadelede izledikleri çözüm yollarını ve bugüne kadar başarılı olan yöntemleri tartıştılar. Çalışma toplantıları basına kapalı olarak yapıldı.

XS
SM
MD
LG