Erişilebilirlik

ISAF'ın Komutası Türkiye'de - 2002-06-20


Türkiye, Afganistan’daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'nün (ISAF) komutanlığını Perşembe günü Kabil’de düzenlenen bir törenle resmen İngiltere'den devraldı. Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Lahder Brahimi, Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Şener Eruygur’un da hazır bulunduğu törende, İngiliz bayrağı indirilerek göndere Türk bayrağı çekildi.

Görevi devreden İngiliz Komutan Tümgeneral John Mccoll ülkesinin Afganistan’daki eski askeri serüvenlerine atıfta bulunduğu konuşmasında "Afganistan, daha önce en az 3 İngiliz komutana ev sahipliği yaptı ancak bu komutanların bizim kadar talihli olduğu söylenemez. Geçtiğimiz 6 ay içinde ISAF’a komutanlık yapmak onur vericiydi" dedi. Komutanlığı devralan Tümgeneral Hilmi Akın Zorlu ise, Türkiye’nin Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'nün komutasını üstlenmekten onur duyduğunu söyledi. Türk birliğinin elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağını, herkese eşit davranmaya gayret edeceklerini belirten Tümgeneral Zorlu "Türkiye, uluslarası toplum ve Birleşmiş Milletler’in çağrılarını kabul ederek ISAF'ın komutasını üstlenmiş bulunmaktadır, amacımız Afgan halkının barış ve güvenliğine katkıda bulunmaktır" dedi.

Devlet Başkanı Hamit Karzai de, ISAF'tan övgüyle söz etti, faaliyetlerinin askeri işlerle sınırlı olmadığını vurguladı. Karzai, "Uluslararası Güvenlik Destek Gücü, Afganistan ve başkent halkına güvenlik sağlamakla kalmamış okullar inşa etmiş, devlet binalarını onarmış ve havaalanımızı tekrar trafiğe açmıştır" dedi.

İlk aşamada 261 askerle güce katılan Türkiye'nin, Kabil'de şu anda yaklaşık 1200 askeri bulunuyor ve bu sayının 1400’e çıkması planlanıyor. Türk birliğinin sözcüsü Binbaşı Murat Pekgüleç, komutanlığın Türk ordusu için bir onur meselesi olduğunu söyledi ve devamla "Türkiye ilk kez bir barış gücünün komutanlığını yapmaktadır. Bu görevi başarıyla yerine getirmek hem ülkemiz, hem Türk Silahlı Kuvvetleri hem de barışgücü için çok önemlidir" dedi.

Görev alanı başkent Kabil’le sınırlı tutulan Uluslararası Güvenlik Destek Gücü’nde, 18 ülkeden yaklaşık 5000 asker görev yapıyor. Komutanlık görevini devreden İngiltere güçteki askerlerinin önemli bir bölümünü geri çekmeyi planlıyor.

Türkiye’nin komutanlık görevi 6 ay sürecek.

XS
SM
MD
LG