Erişilebilirlik

Kongre Bush'un Ortadoğu Politikasından Rahatsız - 2002-06-19


Kongre üyeleri, Salı günü yaptıkları bir oturumda Başkan Bush’un Ortadoğu politikasından rahatsız olduklarını ve bölgede tırmanan şiddetten Filistinliler’i sorumlu tuttuklarını bir kez daha dile getirdiler.

Oturumda konuşan Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi üyelerinden Benjamin Gilman, bir Filistin devletinin kurulabilmesi için şiddetin tamamiyle durdurulması gerektiğini söyledi. Gilman, Başkan Bush’un da, Arafat’a ve Filistin halkına, şiddet sona ermeden, Filistin devletinin ilanının mümkün olmayacağını açıkça söylemesinin şart olduğunu vurguladı.

Oturuma yönetim adına katılan Dışişleri Bakanı’nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı William Burns ise Amerika’nın son saldırıyı nefretle kınadığını bir kez daha dile getirdi ve terörün mutlaka sona erdirilmesinin gerekli olduğunu, bu konuda ödün verilemeyeceğini belirtti.

Burns, Başkan Bush’un açıklayacağı yeni Ortadoğu politikasının da Filistin reformları ve Filistin devletine hazırlık amacıyla kurumsal yapının güçlendirilmesi gibi temel noktaları içereceğini söyledi. Ancak Kongre üyeleri, son bombalı intihar saldırısı da dikkate alındığında, Amerika’nın hiçbir şekilde Filistin devletinin kurulmasına dair bir taahhüde girmemesi gerektiği görüşünde olduklarını bildirdiler. Cumhuriyetçi Dan Burton, bu konuda "Terör eylemleri sona erinceye kadar bir Filistin devletinin sözü bile edilmemeli. Filistinliler, otobüsleri havaya uçurdukça, masum çocukları öldürdükçe bir Filistin devletinden bahsedilemez" dedi.

Temsilciler Meclisi’nin bir diğer üyesi Eliot Engel ise, gelinen aşamada, Amerika’nın bir Filistin devletinin kurulmasına yeşil ışık yaktığını gösteren açıklama yapmasının terörü tırmandırmaktan başka bir işe yaramayacağını söyledi. Engel, Başkan Bush’un, Ortadoğu konusunda bu hafta yapması beklenen açıklamayı kastederek, Başkan’ın Filistin devletine yeşil ışık yakmaması gerektiğini, bunu yaparsa terörün ödüllendirilmiş olacağını söyledi. Temsilciler Meclisi üyesi, teröristlere bu eylemlerini koz olarak kullanma fırsatı verildiğinde, Amerika’nın terörle mücadelesinin de bundan olumsuz etkileneceğini vurguladı. Salı günkü oturumda Amerika’nın Irak politikası da ele alındı. Oturuma yönetim adına katılan Dışışleri Bakanı Yardımcısı William Burns, Amerika’nın Saddam’a kitle imha silahlarıyla dünyayı tehdit etmesine izin vermeyeceğini ve Irak halkının, bir rejim değişikliğine ihtiyacı olduğunu vurguladı. Bunun üzerine, Demokrat Gary Ackerman, yönetimin bu konuda harekete geçmeden önce mutlaka Kongre’yle danışmalarda bulunmasını istedi.

XS
SM
MD
LG