Erişilebilirlik

Yeni Yıldız Kümesi ve Gezegen - 2002-06-15


Güneş sistemine benzer bir sistem ve gezegen keşfedildi. Gökbilimciler, elde edilen son bilgilerin güneş sisteminin eşsiz olmadığına bir işaret olduğunu söylüyor. Yıldız etrafında dönen bir gezegenler aslında ilk kez keşfedilmiyor. Ancak son keşfedilen sistem yapı olarak Dünya’nın da parçası olduğu güneş sistemine ve özellikle Jüpiter gezegenine büyük bir benzerlik taşıyor.

Bu keşfi yapan grubun üyelerinden California Üniversitesi bilimadamı Geoffrey Marcy, bulunan gezegeni Jüpiter’e benzetiyor. Gezegen, Yengeç takım yıldızında, 55 Cancri diye adlandırılan yıldızın etrafında dönüyor. Gezegen, bulunmuş diğer gezegenlere göre Dünya'ya daha yakın ve 41 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Jüpiter’le gezegen arasında kurulan benzerlik yalnızca büyüklükle değil, aynı zamanda yörünge ve yıldıza olan uzaklıkla da ilgili…

Geoffrey Marcy şu ana kadar bulunmuş diğer gezegenlerin etrafında döndükleri yıldıza çok yakın olduklarını söylüyor. Bilim adamı, yeni gezegenin bundan farklı olarak, Güneş sistemindeki Jüpiter gezegeni gibi, geniş ve yıldızdan uzak, daire şeklinde bir yörüngeye sahip olduğunu belirtiyor.

Bilim adamları grubu gezegeni doğrudan gözlemlemiş değiller. Yıldızı izleyen bilimadamları, önce yıldızın yaydığı ışıkta dalgalanma farkettiler. Yapılan çalışmalar yıldız etrafında dönen bir cismin, bir gezegenin var olduğunu ortaya çıkarttı. Gezegene ilişkin hesaplamaların yapılabilmesi için yörüngede tam bir dönüşün tamamlanması beklendi ve bu da 13 yıl sürdü.

Bu arada gökbilimciler, 14 yeni gezegenin daha bulunduğunu ve güneş sistemi dışında bulunmuş gezegenlerin sayısının 90’a ulaştığını açıkladı. Aslında bütün bu araştırmaların arkasında yatan soru gezegenimiz dünyaya benzeyen başka gezegenlerin olup olmadığı ile ilgili. Şu ana kadar bu soruya kesin bir yanıt verilemedi. Ancak güneş sistemine benzer başka yıldız sistemlerinin olduğu artık biliniyor.

Bu arada Amerika Uzay ve Havacılık Dairesi-NASA 2015 yılında yeni ve gelişmiş bir teleskobun uzaya gönderileceğini açıkladı. Yeni teleskopla daha küçük gezegenlerin keşfedilmesi amaçlanıyor. Yeni gezegenler bulunduğu takdirde bunların yapıları izlenecek ve hayat için elverişli olup olmadıkları araştırılacak.

XS
SM
MD
LG