Erişilebilirlik

'Bush Sharon'a Yeşil Işık Yakmadı' - 2002-06-12


Dışişleri Bakanı Colin Powell, Suudi Arabistan Dışişleri bakanı Suud El Faysal’ın ziyaretiyle Amerika’nın Orta Doğu liderleriyle iki aydır süren temaslarının sonuca bağlanacağını ve ardından Başkan Bush’un barış çabaları konusunda kendi görüşünü açıklayacağını söyledi.

Powell, Washington’da bulunan Avustralya Başbakanı John Howard’la görüşmesinden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Başkan Bush’un yapacağı açıklamanın tarihi ve içeriği konusunda bilgi vermedi.

Ancak Powell, bir uluslararası Orta Doğu barış konferansı toplanması fikrinin, Amerikan planları içinde yeralmaya devam ettiğini vurguladı. Oysa Başkan Bush önceki gün böyle bir konferans için koşulların henüz oluşmadığını söylemişti.

Amerika Dışişleri Bakanı, Başkan Bush’un, önceki gün İsrail Başbakanı Ariel Sharon ile görüşürken İsrail’e Batı Şeria’da düzenlediği askeri operasyonlar için yeşil ışık yaktığı iddiasını reddetti. İsrail kuvvetleri son olarak Yaser Arafat’ın Ramallah’taki karargahını kuşatmıştı. Powell bu konuda şöyle konuştu:

“Başkan Bush, herhangi bir trafik ışığı simgesi kullanmadı. Başbakan Ariel Sharon ile iyi bir görüşme yaptı. Karşılıklı görüş alışverişinde bulundular. Ramallah’a düzenlenen operasyonu, teröristleri arama amacıyla girişilmiş kısa ve sınırlı bir operasyon olarak görüyoruz. Bu bakımdan fazla uzun sürmesini beklemiyoruz. Ama ne zaman biteceğini bilmiyorum. Başkan Bush, sadece İsrail’in kendini savunma hakkı olduğu görüşünde değil. Başkan, İsrail’in güvenliğini sağlamak için siyasi çözüm sürecini başlatma ve Filistin halkının gelecekte kendi devletini kurmasını gerçekleştirme gereğini de kavrıyor.”

Amerikalı yetkililer, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanının ziyaretinin, geçen haftadan beri konuşulduğunu, Bush-Sharon görüşmesinin sonucundan kaygı duyan Suudi hükümetinin ani bir talepte bulunmadığını öne sürdü.

Dün Veliaht Prens Abdullah ile bir telefon görüşmesi yapan Başkan Bush’un, yarın Suudi Dışişleri Bakanı ile biraraya gelmesi bekleniyor. Bu arada Başbakan Sharon, dün Kongre liderleriyle görüşerek Washington temaslarını tamamladı ve İngiltere'ye gitti.

Sharon, Kongre liderlerine Arafat ve yardımcılarının Tel Aviv’de dün girişilen saldırı gibi terör eylemlerini durdurmak için hiçbir şey yapmadığını, barış çabalarının başarıya ulaşmasının, terörün azalmasına ve Filistin yönetiminde demokratik reform yapılmasına bağlı olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG