Erişilebilirlik

ABD Iraklı Muhaliflerle Görüşüyor - 2002-06-11


Bush yönetimi, Iraklı muhalefet gruplarıyla Saddam Hüseyin’in iktidardan uzaklaşmasından sonra ortaya çıkabilecek durumu görüşüyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, konuyla ilgili açıklamasında "Bu görüşmelerin amacı, bütün farklı muhalefet gruplarına bakıp, Saddam Hüseyin’e karşı neler yapabileceklerini ve Saddam Hüseyin’den sonra Irak’ta neler olabileceğini görmektir. Konferanslarda, seminerlerde ve yazın yapılacak toplantıda Saddam sonrası Irak ve muhalefet gruplarını Saddamsız dönemde ülkenin geleceğini şekillendirme konusunda ne yapabilecekleri ele alınacak" dedi.

Washington’daki görüşmeler Dışişleri Bakanı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Ryan Crocker başkanlığında yapılıyor. ABD ayrıca yaz aylarında Avrupa’da bu konuda bir konferans düzenlemeye hazırlanıyor.

Beyaz Saray, Irak’ı, kitle imha silahı geliştirmekle suçluyor, Bağdat hükümetiyse bunu yalanlıyor.

Amerikalı yetkililer Saddam Hüseyin’i devirmek için askeri bir planları olmadığını, ancak Irak liderinin devrilmesinin Bush yönetiminin başlıca siyasi hedeflerinden biri olduğunu tekrarlıyorlar. Dışişleri Sözcüsü Richard Boucher, bu yüzden konuyla ilgili bir açıklamasında Bağdat’ta hükümet değişikliği gerçekleştiği zaman neler olacağını düşünmenin zamansız olmadığını söyledi.

Sözcü Boucher, muhalefet gruplarıyla ilk toplantının Cuma günü Dışişleri Bakanlığı’nın 3 numaralı adamı, Siyasi İşler Müsteşarı Marc Grossman başkanlığında yapıldığını açıkladı. Görüşmeler bu hafta Kuzey Irak’taki Kürt gruplarıyla koordinasyonu sağlayan Dışişleri Bakanı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu yardımcısı Ryan Crocker başkanlığında devam ediyor.

ABD, sadece merkezi Londra’da olan Irak Ulusal Kongresi ve Kuzey Irak’taki iki büyük muhalefet grubu, Kürdistan Demokratik Cephesi ve Kürdistan Yurtsever Cephesi’yle değil, aynı zamanda çeşitli laik, islamcı ve etnik kökeni farklı gruplarla da temaslar yapacak. Irak Ulusal Kongresi, muhalefet gruplarının en önde geleni. Bu grup 1998’de ABD Kongresi’nin Saddam Hüseyin’e karşı grupları güçlendirmek için onayladığı 100 milyon Dolar'lık yardımın büyük bölümünü alıyor. Ancak grubun Dışişleri Bakanlığı'yla olan ilişkileri hesaplarıyla ilgili uyuşmazlık yüzünden gergin. Dışişleri Sözcüsü Boucher, Bush yönetiminin bu yıl Irak Ulusal Kongresi’ne 8 milyon Dolar daha vermek istediğini, ancak bunun için grubun Londra’daki hesaplarını inceleyen bakanlık heyetinin olumlu rapor vermesi gerektiğini söyledi. Irak’a uyduyla televizyon yayını da yapan Irak Ulusal Kongresi yetkilileri, Amerikan fonlarını kötüye kullandıkları yolundaki haberleri yalanlıyor.

XS
SM
MD
LG