Erişilebilirlik

'Saddam'ın Devrilmesini Umuyorum' - 2002-06-10


ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, görevde bulunduğu süre içinde Irak Lideri Saddam Hüseyin’in devrilmesini umduğunu söyledi.

Kuveyt’te görevli Amerikan askerlerini ziyaret eden Donald Rumsfeld, Irak’ın kitle imha silahları geliştirmeye devam ettiğini ileri sürdü. Bağdat hükümetinin bunu yalanlamasına da değinen Savunma Bakanı Rumsfeld, “Yalan söylüyorlar” dedi ve Irak’ın elinde çeşitli kitle imha silahları bulunduğunu iddia etti. Bakan bu açıklamayı, Kuveyt yöneticileriyle görüşmesinden sonra yaptı. Kuveytli yetkililer, Savunma Bakanı Rumsfeld’in, Saddam Hüseyin’le ilgili sözleri hakkında resmi bir yorumda bulunmadılar. Bakan'a özel olarak ne söyledikleri ise gizli tutuluyor. Bakan'ın beraberindeki Amerikalı diplomatlardan biri, aradan 12 yıl geçmiş olmasına rağman, Kuveytliler'in Irak işgalini unutmadıklarını söylemekle yetindi.

Irak, Mart ayında yapılan Arap Birliği zirvesinde, Kuveyt’in egemenliğini tanıdığını açıklamış ve toprak bütünlüğünü tekrar ihlal etmeme sözü vermişti. ABD Savunma Bakanı'na, Bağdat hükümetinin zirvedeki bu açıklaması hatırlatıldığında, Rumsfeld, Irak’ın defalarca verdiği sözleri tutmadığını söyledi ve “Kuveyt yönetiminin yerinde olsam, Irak’la daha yakın ilişkiler kurmadan önce iyice bir düşünürdüm” dedi. Rumsfeld, "Bana fikrimi sorsalardı, Irak’ın iyi komşuluk çağrısını kurdun kuzuyu inine davet etmesine benzetirdim. Irak geçmişte hangi komşusuna iyilik yapmış ki Kuveyt’e de yapacak?" dedi.

Körfez ülkelerinde temaslarda bulunan Donald Rumsfeld, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in bakanlık görevi sona ermeden devrilmesini umduğunu söyledi ancak muhtemel bir askeri operasyon konsunda yorumda bulunmayı reddetti. Irak’ın kitle imha silahları geliştirmekten vazgeçmediğini ileri süren Savunma Bakanı, Irak için tek çözümün rejim değişikliği olduğunu belirtti.

Bakan, "Ellerinde kitle imha silahları var ve bunları geliştirmeye devam ediyorlar. Kimyasal silahları askeri hale getirdiklerini biliyoruz. Nükleer silahlar geliştirmek için etkin bir programları var. Biyolojik silahlar üzerinde çalıştıklarını da biliyoruz. Bunlar kitle imha silahı sayılmazsa ne sayılır ? Bilmediğimiz varsa muhakkak onlar üzerinde de çalışıyorlardır" dedi.

ABD Savunma Bakanı, Körfez’deki temaslarını tamamladıktan sonra Hindistan ve Pakistan arasındaki gerginliği azaltmak amacıyla bu iki ülkeyi ziyaret edecek.

XS
SM
MD
LG