Erişilebilirlik

İsrail'de İntihar Saldırısı: 17 Ölü - 2002-06-05


İsrail’de bugün bir Filistinlinin giriştiği intihar saldırısı 17 kişinin ölümüne, 40 kadarının da yaralanmasına yolaçtı. Saldırı sabah erken saatlerde, Batı Şeria’dan birkaç kilometre uzaktaki Megiddo’da meydana geldi. Filistinli saldırgan, içinde bulunduğu, bomba yüklü otomobili, bir belediye otobüsü yanından geçtiği sırada havaya uçurdu.

Patlamanın şiddetinden, alevler içinde kalan otobüsün iki kez takla attığı ve bazı yolcuların otobüs içinde mahsur kaldığı bildirildi. Otobüstekilerin çoğunun kışlaya giden İsrailli askerler olduğu belirtildi.

Filistinli militan, İslami Cihad grubu saldırının sorumluluğunu üstlendi ve saldırıyı, 1967 savaşının 35’inci yıldönümü dolayısıyla düzenlediğini bildirdi. 5 Haziran 1967’de patlak veren savaş sonunda İsrail Batı Şeria, Gazze Bölgesi ve Doğu Kudüs’ü işgal etmişti.

Filistin Yönetimi saldırıyı kınadı ve kendi güvenlik güçlerine İslami Cihad üyelerini tutuklama emri verdiğini açıkladı.

Saldırıdan kısa bir süre sonra İsrail tankları üç koldan Batı Şeria’daki Cenin kasabasına girdi. İsrail saldırı helikopterlerinin de Cenin’deki çeşitli yerlere ateş açtığı görüldü.

Filistin yetkililerinin verdiği bilgiye göre, saldırıdan sadece birkaç saat önce, Amerika Merkezi İstihbarat Örgütü-CIA Başkanı George Tenet, Filistin lideri Yaser Arafat’la yaptığı görüşmede, yeni terör eylemlerini önlemediği taktirde, İsrail’in misilleme saldırılarına hedef olacağı yolunda Arafat’ı uyarmıştı.

XS
SM
MD
LG