Erişilebilirlik

Arafat'a Reform Baskısı - 2002-06-04


Amerika İstihbarat Örgütü CIA’in Başkanı George Tenet, Yaser Arafat’la Filistin güvenlik birimlerinin reformdan geçirilmesi konusunu görüştü. Amerika, Arafat’tan güvenlik güçlerini, özellikle törerle mücadelede yoğunlaşacak biçimde, yeniden yapılandırmasını istiyor.

Filistin Özerk Yönetimi bünyesinde toplam 9 ayrı güvenlik birimi var ve bu birimlerin görev alanları zaman zaman çakışıyor. Ramallah’taki görüşmeler sonrasında Arafat adına açıklama yapan bir yetkiliye göre, Filistin Lideri, CIA Başkanı Tenet’e, İsrail’in Arap topraklarına düzenlediği saldırıları bir an önce sona erdirmesi gerektiğini söyledi.

Tenet’in Arafat’la görüştüğü sıralarda, İsrail birlikleri Cenin’e kısa süreli bir operasyon düzenledi. Birlikler, El-Halil’e de girdi, bu operasyon sırasında Filistinli bir genci öldürdü.

Askerler, İsrail’e yönelik saldırıları sona erdirmek amacıyla hemen hemen hergün Filistin topraklarında operasyon düzenliyor.

Bu arada Filistin yönetimi, İsrail Turizm Bakanı’na düzenlenen suikaste karıştığı gerekçesiyle hapiste tutulan Ahmet Saadet isimli milatını serbest bırakmayacağını açıkladı.

Dün bir Filistin mahmekesi, Filistin Halk kurtuluş Cephesi adlı örgütün lideri Saadet’in delil yetersizliği nedeniyle serbest bırakılmasını kararlaştırmıştı.

Filistin yönetimi, İsrail’in baskıları nedeniyle mahkeme kararına uymayacağını bildirdi.

İsrail Başbakanı Ariel Şaron, dünkü mahkeme kararının ardından, Saadet’in hapiste kalmasını sağlamak için gerekli her türlü adımı atacağını söylemişti.

XS
SM
MD
LG