Erişilebilirlik

Dünya Kupası Başladı - 2002-05-31


Güney Kore ve Japonya’nın ev sahipliği yapacağı, bir ay sürecek 2002 Dünya Futbol Kupası karşılaşmaları Güney Kore’de başladı. Bugün oynanan ilk maçta sürpriz bir sonuç alındı, A grubunda, geçen yılın şampiyonu Fransa, Senegal’e bir-sıfır yenildi. 1986’da ilk kez yarı- finalde Dünya Kupası şampiyonluğunu Batı Almanya’ya kaptıran Fransa, 1990 ve 1994’de yarı finale bile kalamamıştı. Fransız takımının antrenörü, önlerindeki iki maçı kazandıkları taktirde yine de şanslı olduklarını söylerken, maçın tek golünü atan Pape Buba Diopl, bütün Afrika’nın sonucu kutlayacağını belirtti. Senegal Aslanları diye bilinen milli takım oyuncuları, galibiyeti sahada dansederek kutladı. Seul’deki Dünya Kupası stadyumunda yapılan Fransa-Senegal maçını 64 bin kişi stadda, 500 milyon kişi de televizyondan izledi. Maçtan önce büyük bir açılış töreni yapıldı. Güney Koreli öğrenciler şarkı söyledi, renkli bir gösteri yaptı.

Dünya Kupası’nda dörder takımdan oluşan sekiz grup mücadele edecek. Her grubun ilk iki takımı, 16 takımın karşılaşacağı finale katılacak. Türkiye, ilk maçını Pazartesi günü Brezilya’yla yapacak. Yarın A grubunda Danimarka-Uruguay, E grubundaysa İrlanda-Kamerun ve Almanya-Suudi Arabistan maçları var. Önümüzdeki iki hafta içinde Güney Kore ve Japonya’da 20 stadda hergün dört maç yapılacak. Son maç, 30 Haziran’da Yokohama’da oynanacak. Dünya Kupasında Türkiye dahil 32 ülke 11 Eylül terörist saldırılarından sonra çok sıkı güvenlik önlemleri altında toplam 64 maçlık bir maratonda Dünya Kupası için mücadele edecek. Dünya Kupasını düzenleyen FİFA, ilk iki hafta Güney Kore’de, son iki hafta ise Japonya’da karşılaşamaları izleyecek. Futbol karşılaşamalarının başlamasından hemen önce FİFA Genel Sekreteri Michel Zen-Ruffinen, FİFA Başkanı Sepp Blatter’e karşı yürüttüğü iktidar mücadelesini kaybetti, FİFA’nın 24 üyeli yürütme kurulunun kapalı toplantısından sonra Ruffinen’in Temmuz başında görevinden ayrılacağı açıklandı.

Türkiye 48 yıl aradan sonra ilk kez Dünya Kupası finalinde, C Grubunda ve ilk maçını Pazartesi günü Brezilya’yla oynayacak. A Milli Takım Direktörü Şenol Güneş, Brezilya karşısında futbolculara zor bir görev düştüğünü belirterek, başarılı olacaklarına inandığını söyledi. C Grubunda Türkiye’yle birlikte Brezilya, Çin ve Costa Rica var. 17’nci Dünya Kupası tarihte ilk kez iki ülkede birden yapılıyor. Bu aynı zamanda Asya’da düzenlenen ilk Dünya Kupası. Bugüne kadar en çok Dünya Kupası alan ülke Brezilya. Brezilya’nın dört şampiyonluğu var. Onu 3 şampiyonlukla Almanya ve İtalya izliyor. Dördüncü sıradaysa 2 Dünya şampiyonluğuyla Arjantin ve Uruguay’ı görüyoruz. Fransa ve İngiltere’yse bugüne kadar birer Dünya Kupası aldı. Şimdiye kadar yapılan bütün Dünya Kupası maçlarında en çok gol atan ülkelerse Brezilya, Almanya, İtalya ve Arjantin. Brezilya 173 golle birinci sırada. Almanya bugüne kadar 162, İtalya 105, Arjantin’se 100 gol atmış.

XS
SM
MD
LG