Erişilebilirlik

Yeni Silah İndirim Anlaşması Moskova'da İmzalandı - 2002-05-24


Başkan Bush ve Vladimir Putin tarafından imzalanan anlaşma nükleer silahlarda rekor düzeyde kesintiye gidilmesini öngörüyor. Başkan, anlaşmanın ikili ilişkilerde yepyeni bir dönemin başlangıcını simgelediğini söyledi ve “Bu, sadece Rusya ve Amerika için değil tüm Dünya için tarihi bir gündür” dedi.

Rusya Cumhurbaşkanı Putin ise, anlaşmayı “Dünya’nın güvenlik ve stratejik istikrarından sorumlu iki devletin ortak kararı” olarak niteledi. Anlaşmaya göre, iki ülke, 6,000 dolayındaki nükleer savaş başlıklarını 2012 yılına kadar 1,700’le 2,200 arasında bir sayıya indirecek.

Bush ve Putin, Rus-Amerikan ilişkilerinin siyasal, ekonomik, askeri ve kültürel alanlardaki temel ilkelerine şekil verecek bir belge de imzaladı. Bir Rus yetkiliye göre, belge, 'iki ülkenin uluslararası girişimlerinde birbirlerini hedef almamalarını' öngörüyor.

İki lider imza töreninden sonra yaptıkları basın toplantısında, uluslararası teröre karşı mücadelede tam bir görüşbirliği içinde olduklarını ancak İran ve ticari ilişkiler konusunda aralarında görüş ayrılıkları bulunduğunu söylediler.

Amerika, askeri amaçlarla kullanılabileceği gerekçesiyle Rusya’nın İran’da nükleer elektrik santrali inşa etmesine karşı çıkıyor. Başkan Bush, bu konudaki kaygılarını dile getirdiğini söylerken şöyle konuştu:

"Konuyu çok açık ve samimi bir şekilde ele aldık. Radikal mollalar tarafından kontrol edilen ve saydam olmayan bir rejimin nükleer silahlar edinmemesi gerektiği üzerinde durduk."

Vladimir Putin ise, Rusya’nın İran’la ilişkilerinin ekonomik olduğunu ve silahsızlanmayı baltalayacak bir yönü bulunmadığını belirtti. Putin, ülkesinin İran’la anlaşmasının, Amerika’nın Kuzey Kore’yle imzaladığı nükleer santral anlaşmasından farklı olmadığını da söyledi. Bu anlaşma, Pyongyang hükümetinin nükleer silah geliştirmemesi karşılığında Amerika’nın Kuzey Kore’de emniyetli nükleer elektrik santralleri kurmasını öngörüyor.

XS
SM
MD
LG