Erişilebilirlik

'ABD'ye Karşı İntihar Saldırıları Bekliyoruz' - 2002-05-22


Federal Soruşturma Bürosu Başkanı Robert Mueller, İsrail’de yüzlerce kişinin ölümüne yolaçan intihar saldırıların benzerlerinin, Amerika’da da yapılmasının “kaçınılmaz” olduğunu söyledi.

FBI Başkanı Mueller Washington’da yaptığı konuşmada, Amerikalı yetkililerin yeni bir terörist saldırısını önlemeyi başaramayacaklarını belirtti.

Başkan Yardımcısı Dick Cheney de el-Kaide terör örgütünün Amerika’da bir saldırı yapmasının kaçınılmaz olduğu uyarısında bulunmuştu.

Kongre’de de Senato İstihbarat Komitesi Başkanı Bob Graham, son haftalarda Amerikan limanlarına ulaşan yük gemileriyle 25 teröristin gizlice Amerika’ya girdiği yolunda uyarı yaptı.

Senatör Graham, Ortadoğu’da İsrail’e karşı yapılan saldırıları düzenleyen grupların bu kez Amerika’yı hedef alacağı uyarısında bulunurken şöyle konuştu: "Bunlar bildiğimiz isimler, çoğu Ortadoğu’dan. El-Kaide’ye ek olarak Hizbullah ve Mısır’daki İslami Cihad ilk akla gelen iki terörist örgüt, bunların Amerika’yı vurmak için imkanları ve istekleri var. Bu kez uçak kaçıracaklarını ve 11 Eylül boyutunda bir saldırı yapacaklarını tahmin etmiyorum ancak Amerika içinde bir terörist saldırı yapacakları kesin."

Bu arada üst düzeyde Amerikalı yetkililer, son günlerde istihbaratta büyük artış olduğunu, el-Kaide elemanları arasındaki haberleşme mesajlarının ele geçirildiğini belirtiyorlarlar. Terörizmle mücadele uzmanı Neal Livingstone bu konuda şunları söyledi: "Bu konuşmalarla ilgili bilgi, Ulusal Güvenlik Dairesi tarafından bütün dünyadan elde edilen telekomünikasyon bilgilerinden sağlanıyor. Çeşitli ülkelerde varlığı bilinen el-Kaide elemanları arasındaki haberleşmenin, son zamanda çok arttığı görülüyor. İstihbaratın bir bölümü de el-Kaide ve Taleban mahkumlarından, sorgulama sırasında elde edilen bilgiye dayanıyor olabilir."

Amerikalı yetkililer, 11 Eylül’den önceki aylarda da bu tür istihbaratta büyük artış olduğunu, ancak elde edilen bilgilerin o zaman olduğu gibi bugün de saldırının yeri ve zamanı konusunda sonuca varılmasına yetmediğini söylüyorlar.

Öte yandan ABD Kongresi, Merkezi İstihbarat Örgütü CIA ve Federal Soruşturma Bürosu FBI’yla öteki istihbarat kuruluşlarının, uyarı sinyallerini yanlış yorumlayarak, 11 Eylül’ü önleme konusunda başarısız olup olmadığını soruşturmaya hazırlanıyor.

XS
SM
MD
LG