Erişilebilirlik

Cheney: Yeni Saldırı Olabilir - 2002-05-19


Başkan Yardımcısı Dick Cheney, El-Kaide'nin yeni bir saldırı hazırlığında olduğunun "neredeyse kesinlik" kazandığını söyledi.

Cheney, bu açıklamayı Pazar günü Amerikan Fox News Televizyonu'nda katıldığı bir programda yaptı.

Başkan Yardımcısı, ABD'nin gelecekteki terör saldırılarına karşı daha hazırlıklı olduğunu, bununla birlikte %100 etkili bir savunma mekanizması oluşturmanın imkansız olduğunu söyledi.

Cheney, bu arada Bush Yönetimi'nin 11 Eylül saldırıları öncesinde aldığı istihbaratı doğru değerlendiremediği yolundaki suçlamaları da reddetti, Başkan'ın bu konuda bir soruşturma açılması halinde bunu memnunlukla karşılayacağını söyledi.

Amerikan istihbarat kaynakları, El-Kaide militanlarının büyük bir saldırı hazırlığında olduğunu bildirmişti.

Son 1 ay içerisinde elde edilen istihbarata göre teröristler 11 Eylül saldırılarına benzer veya bundan daha geniş çaplı bir saldırıyı Amerika topraklarında veya Avrupa ile Arap Yarımadası’ndaki Amerikan hedeflerine düzenlemeyi planlıyor. Ancak Amerikalı yetkililer, elde edilen istihbaratın kesinlik taşımadığına da dikkat çekiyor.

New York Times gazetesinde Pazar günü yer alan bir habere göre, teröristler arasındaki haberleşmelerin dinlenmesi sonucu elde edilen mesajlar, 11 Eylül saldırılarından önce ele geçirilen mesajlarla büyük benzerlikler taşıyor. Habere göre, yetkililer, son 1 ay içerisinde elde edilen istibaratın, 11 Eylül’den bu yana El-Kaide hakkında edinilen en güvenilir bilgi olduğunu söylüyor, ancak bununla birlikte mesajlarda, saldırının zamanı, yöntemi ve mekanı konusunda bilgi verilmediğine dikkat çekiyorlar.

Bu arada, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) El-Kaide militanlarının Amerikan kentlerindeki apartmanları bombalama hazırlığı yaptığına dair bilgi ele geçirdiğini açıkladı.

FBI Sözcüsü Debra Weierman, ele geçirilen bilginin fazla ayrıntılı olmadığını, bununla birlikte tehlikenin varlığına işaret etme amacıyla konunun kamuoyuna duyurulduğunu bildirdi.

XS
SM
MD
LG